MAKATKA

poniedziałek, 4 marca 2024

Zupa pomidorowa z klopsikami

Zupa pomidorowa z klopsikami

Delikatna, zabielana kremówką zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej będą klopsiki drobiowe i makaron.

Składniki:

Na zupę:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka lub 6-8 skrzydełek
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1/2 selera, 1 por,
  • 1/2 dużej cebuli w łupinie)
  • 4 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki 30 %
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g makaronu spaghetti

Na klopsiki:

  • 40 dkg mielonego z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • garść posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Porcję rosołową i obrane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła całość. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy wywar do wrzenia, solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy go 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie przecedzamy wywar do mniejszego garnka, wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem do smaku. Możemy dodać ewentualnie 2 łyżki maggi, jeśli lubimy tę przyprawę.



Mięso mielone z kurczaka przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy ( 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu), paprykę, pieprz ziołowy, 3 łyżki bułki tartej oraz posiekany koperek. Cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Dokładnie wyrabiamy mięso rękami.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano, z jednej strony na dużym ogniu. Następnie przekładamy je na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przyrumieniamy drugą stronę klopsików. Przekładamy klopsiki do zupy.



Makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do pomidorowej z klopsikami.

Zupa pomidorowa z klopsikami i makaronem gotowa!



 

2 komentarze:

  1. Piękny blog , jestem zachwycona , wspaniałe przepisy, serdecznie pozdrawiam . Zofia M.

    OdpowiedzUsuń