Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi
Tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności z pałaszowania.
Składniki:
Na gulasz.
- 60-70 dkg łopatki wieprzowej bez kości
- 20 dkg boczku
- 2 cebule
- 1 duża papryka czerwona
- 1 marchew
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sos sojowy do smaku
- 0,75 l bulionu lub wody
- 3 łyżki smalcu
- 4 łyżki mąki
Na kluski śląskie.
- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 1 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Gulasz z łopatki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę czerwoną rozdrobnioną.
W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.
Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.
Kluski śląskie.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski.
Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz