Śledź z żurawiną
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Danie kiedyś w naszym domu często podawane w poście. Do śledzia świetnie pasują ziemniaki w mundurkach. Żurawina dodaje słodyczy i wzbogaca smak śledzia. Danie jest wyborne.
Składniki:
- 500 g filetów śledzia w oleju a la Matjas
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + olej z filetów
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duża czerwona cebula
- szczypta cukru
- sól i pieprz grubo mielony
- 6 dużych ziemniaków
Sposób wykonania:
Śledzie z żurawiną przygotujmy dzień wcześniej, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, wykorzystajmy też olej z zalewy śledziowej. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i płaską łyżeczką cukru.
Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Do śledzia możemy podać ziemniaki w mundurkach lub serwować jako sałatkę do kolacji. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy), przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 20-25 minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku na chwilę pod przykryciem, niech dojdą.
Śledź z żurawiną, z ziemniakami w mundurkach gotowy!
Nasza rada:
Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać więcej, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz