MAKATKA

środa, 6 marca 2024

Sałatka z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek

Prosta i błyskawiczna sałatka wyrazista w smaku, doskonały dodatek do wielkanocnego śniadania.

Składniki:

  • 2 pory, biała część
  • szklanka groszku z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Pory myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aż puszczą trochę soku i zmiękną. Dodajemy dobrze odsączony groszek. Ogórki, jajka oraz obrane jabłka pokrojone w kostkę dorzucamy do pora i groszku.

Do tak przygotowanych warzyw dajemy śmietanę, jogurt oraz sól i pieprz. Mieszamy całość. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aby sałatka schłodziła się i wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Sałatka z pora gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz