Sałatka z pora i jajek
Prosta i błyskawiczna sałatka wyrazista w smaku, doskonały dodatek do wielkanocnego śniadania.
Składniki:
- 2 pory, biała część
- szklanka groszku z puszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 jabłka
- 2 ogórki konserwowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Pory myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aż puszczą trochę soku i zmiękną. Dodajemy dobrze odsączony groszek. Ogórki, jajka oraz obrane jabłka pokrojone w kostkę dorzucamy do pora i groszku.
Do tak przygotowanych warzyw dajemy śmietanę, jogurt oraz sól i pieprz. Mieszamy całość. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aby sałatka schłodziła się i wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Sałatka z pora gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz