Kotlety jajeczne z pieczarkami
Proste, świetne kotlety bez mięsa. Możemy je jeść na ciepło z ziemniakami czy ryżem lub na zimno z bułką. Obie propozycje wydają się być wyśmienite, zwłaszcza, że kotlety na ciepło są pulchne i soczyste, a z pieczywem stanowią duet doskonały.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 250 g pieczarek
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 10 dkg żółtego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- garść posiekanej pietruszki
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
Pięć jajek obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, smażymy na nim na szklisto cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki utarte tak jak jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 5 minut.
Przestudzone pieczarki łączymy z jajkami gotowanymi, jajkiem surowym, posiekaną pietruszką i bułką tartą. Trzemy drobno ser i dodajemy do masy. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i wyrabiamy krótko, aż będzie zwarta i będzie można formować kotlety.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kotlety jajeczne obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano.
Kotlety jajeczno - pieczarkowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz