MAKATKA

czwartek, 7 marca 2024

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Proste, świetne kotlety bez mięsa. Możemy je jeść na ciepło z ziemniakami czy ryżem lub na zimno z bułką. Obie propozycje wydają się być wyśmienite, zwłaszcza, że kotlety na ciepło są pulchne i soczyste, a z pieczywem stanowią duet doskonały.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 250 g pieczarek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanej pietruszki
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

Pięć jajek obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, smażymy na nim na szklisto cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki utarte tak jak jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 5 minut.



 Przestudzone pieczarki łączymy z jajkami gotowanymi, jajkiem surowym, posiekaną pietruszką i bułką tartą. Trzemy drobno ser i dodajemy do masy. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i wyrabiamy krótko, aż będzie zwarta i będzie można formować kotlety.





 Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kotlety jajeczne obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano.

Kotlety jajeczno - pieczarkowe gotowe!  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz