MAKATKA

czwartek, 7 marca 2024

Śledź w śmietanie postny obiad

Śledź w śmietanie postny obiad

Tradycyjny polski śledź w śmietanie, z czerwoną cebulą i jabłkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach. Danie postne, idealne na Wielkopiątkowy obiad . Szczególnie ulubione przez wielbicieli matiasów.

Składniki:

  • 400 g filetów śledzia w oleju a la matias
  • 250 ml śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 cebule czerwone
  • jedno duże jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 10-12 ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze.

 Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę sok i zmiękła. 

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z cebulą. Posypujemy pieprzem.

 Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki. 

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na 5 minut, niech dojdą.

Postny śledź z ziemniakami w mundurkach gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz