Śledź w śmietanie postny obiad
Tradycyjny polski śledź w śmietanie, z czerwoną cebulą i jabłkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach. Danie postne, idealne na Wielkopiątkowy obiad . Szczególnie ulubione przez wielbicieli matiasów.
Składniki:
- 400 g filetów śledzia w oleju a la matias
- 250 ml śmietany gęstej, kwaśnej 18%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 cebule czerwone
- jedno duże jabłko
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 10-12 ziemniaków
Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze.
Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę sok i zmiękła.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z cebulą. Posypujemy pieprzem.
Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na 5 minut, niech dojdą.
Postny śledź z ziemniakami w mundurkach gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz