MAKATKA

czwartek, 7 marca 2024

Sernik na zimno z zielonymi winogronami

Sernik na zimno z zielonymi winogronami

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi winogronami. Błyskawiczny i smaczny torcik.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 galaretki cytrynowe

spód:

  • 200 g ciastek petit beurre
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao

wierzch:

  • zielone winogrona 200 g
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia:

- galaretkę agrestową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

- obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy Wystudzone i lekko tężejące galaretki cytrynowe. Krótko mieszamy, dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami. Odkładamy sernik do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze zastygł.



 Teraz układamy na wierzchu winogrona i zalewamy je lekko tężejącą galaretką agrestową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.



Prosty sernik na zimno z zielonymi winogronami gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz