MAKATKA

czwartek, 7 marca 2024

Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami

Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami

Mięso z karkówki doskonale nadaje się na zrazy. Jest odpowiednio kruche i w sam raz tłuściutkie. Do niego farsz „jesienny” z kapusty kiszonej i grzybów-duet doskonały. Prawdziwie tradycyjne danie, a jeszcze jak połączymy je z kaszą gryczaną!

Składniki:

  • 6 kotletów z karkówki (60 dkg mięsa)
  • sól, pieprz i czerwona papryka do oprószenia mięsa
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • smalec do smażenia- 2-3 łyżki
  • szczypta pieprzu
  • łyżka majeranku
  • szczypta kminku mielonego
  • mąka do obtaczania zrazów
  • 2 szklanki bulionu

Sposób wykonania:

Karkówkę kroimy na kotlety i rozklepujemy cienko. Oprószamy przyprawami, układamy jeden na drugim, przykrywamy folią i odkładamy na bok

Boczek wędzony kroimy w kostkę, dajemy na patelnię, włączamy ogień i wysmażamy go na rumiano. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy na patelnię łyżkę smalcu. W trakcie smażenia boczku obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dorzucamy do boczku.



Do zeszklonej cebuli i rumianego boczku dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość 5 minut i dorzucamy na patelnię lekko odciśniętą i posiekaną kapustę. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku mielonego i majerankiem. Smażymy całość, aż kapusta się lekko zrumieni. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do zrazów do przestygnięcia.

Zawijamy zrazy.

Nakładamy na każdy kawałek karkówki dobrą łyżkę farszu. Zwijamy mięso jak tradycyjne zrazy i spinamy wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Gotowe roladki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni roztapiamy czubatą łyżkę smalcu i obsmażamy na nim zrazy z każdej strony.



Do rumianych roladek wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy patelnię pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy roladki około godziny. Sos nam się powinien zredukować i zagęścić. Jeśli jednak wolimy, żeby był bardziej zawiesisty, zagęszczamy go łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody.

Zrazy z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz