Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami
Mięso z karkówki doskonale nadaje się na zrazy. Jest odpowiednio kruche i w sam raz tłuściutkie. Do niego farsz „jesienny” z kapusty kiszonej i grzybów-duet doskonały. Prawdziwie tradycyjne danie, a jeszcze jak połączymy je z kaszą gryczaną!
Składniki:
- 6 kotletów z karkówki (60 dkg mięsa)
- sól, pieprz i czerwona papryka do oprószenia mięsa
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- smalec do smażenia- 2-3 łyżki
- szczypta pieprzu
- łyżka majeranku
- szczypta kminku mielonego
- mąka do obtaczania zrazów
- 2 szklanki bulionu
Sposób wykonania:
Karkówkę kroimy na kotlety i rozklepujemy cienko. Oprószamy przyprawami, układamy jeden na drugim, przykrywamy folią i odkładamy na bok
Boczek wędzony kroimy w kostkę, dajemy na patelnię, włączamy ogień i wysmażamy go na rumiano. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy na patelnię łyżkę smalcu. W trakcie smażenia boczku obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dorzucamy do boczku.
Do zeszklonej cebuli i rumianego boczku dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość 5 minut i dorzucamy na patelnię lekko odciśniętą i posiekaną kapustę. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku mielonego i majerankiem. Smażymy całość, aż kapusta się lekko zrumieni. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do zrazów do przestygnięcia.
Zawijamy zrazy.
Nakładamy na każdy kawałek karkówki dobrą łyżkę farszu. Zwijamy mięso jak tradycyjne zrazy i spinamy wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Gotowe roladki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni roztapiamy czubatą łyżkę smalcu i obsmażamy na nim zrazy z każdej strony.
Do rumianych roladek wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy patelnię pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy roladki około godziny. Sos nam się powinien zredukować i zagęścić. Jeśli jednak wolimy, żeby był bardziej zawiesisty, zagęszczamy go łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody.
Zrazy z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz