Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulą i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.
Składniki:
- 40 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
- 1 jabłko
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 nieduża cebula
- 1/2 papryki żółtej i zielonej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- szczypta kminku mielonego
Sposób wykonania:
Kapustę możemy trochę przesiekać.
Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Papryki tak jak cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość.
Surówka z kapusty kiszonej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz