piątek, 1 marca 2024

Frużelina wiśniowa do ciast

Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni.

Składniki :

    • 300-400 g cukru (do smaku)
    • 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu)
    • 1  sok z jednej cytryny
    • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności jak bardzo soczyste są owoce)
    • 50 ml wody (do rozrobienia skrobi)

    Sposób wykonania:

    Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy.

    Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.

    W tym czasie przygotowujemy słoiczki - myjemy je i wyparzamy.

    Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.

    Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.

    Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!


    Nasze rady:

    Frużelinę możemy doprawiać według własnego gustu kulinarnego, czyli możemy zmniejszyć lub zwiększyć porcję cukru. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub całkowicie go pominąć. Możemy dodać szczyptę cynamonu lub jednego goździka dla podrasowania smaku. Obowiązuje pełna dowolność i inwencja twórcza!

     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz