Frużelina wiśniowa do ciast
Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!
Składniki :
- 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
- 300-400 g cukru (do smaku)
- 1 sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności jak bardzo soczyste są owoce)
- 50 ml wody (do rozrobienia skrobi)
Sposób wykonania:
Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy.
Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.
W tym czasie przygotowujemy słoiczki - myjemy je i wyparzamy.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.
Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.
Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!
Nasze rady:
Frużelinę możemy doprawiać według własnego gustu kulinarnego, czyli możemy zmniejszyć lub zwiększyć porcję cukru. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub całkowicie go pominąć. Możemy dodać szczyptę cynamonu lub jednego goździka dla podrasowania smaku. Obowiązuje pełna dowolność i inwencja twórcza!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz