MAKATKA

piątek, 1 marca 2024

Frużelina wiśniowa do ciast

Frużelina wiśniowa do ciast

Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!

Składniki :

  • 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
  • 300-400 g cukru (do smaku)
  • 1  sok z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności jak bardzo soczyste są owoce)
  • 50 ml wody (do rozrobienia skrobi)

Sposób wykonania:

Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy.

Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.

W tym czasie przygotowujemy słoiczki - myjemy je i wyparzamy.

Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.

Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.

Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!


Nasze rady:

Frużelinę możemy doprawiać według własnego gustu kulinarnego, czyli możemy zmniejszyć lub zwiększyć porcję cukru. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub całkowicie go pominąć. Możemy dodać szczyptę cynamonu lub jednego goździka dla podrasowania smaku. Obowiązuje pełna dowolność i inwencja twórcza!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz