MAKATKA

sobota, 2 marca 2024

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem

Delikatna, zabielana kremówką zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej jest ryż.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka lub 6-8 skrzydełek
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1/2 selera, 1 por,
  • 1/2 dużej cebuli w łupinie)
  • 4 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki 30 %
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka ryżu

Sposób wykonania:

Porcję rosołową i obrane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła całość. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy wywar do wrzenia, solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy go 1,5 godziny na wolnym ogniu.



 Po tym czasie przecedzamy wywar do mniejszego garnka, wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem do smaku. Możemy dodać ewentualnie 2 łyżki maggi, jeśli lubimy tę przyprawę.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą.

Zupa pomidorowa z ryżem gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz