MAKATKA

piątek, 1 marca 2024

Ciasto jogurtowe z serem

Ciasto jogurtowe z serem

Proste ciasto jogurtowe z serem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.

Składniki:

ser

  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

ciasto

  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml jogurtu
  • 300 g mąki tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę mikserem.

Przekładamy do worka cukierniczego. My użyłyśmy końcówkę ozdobną, ale można jej nie zakładać.

Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.



Przelewamy ciasto do formy. Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.



Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Wyśmienite ciasto jogurtowe z serem gotowe!  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz