Murzynek z polewą czekoladową
Nie mamy ani pomysłu, ani czasu, a tu goście za progiem upieczmy murzynka. Ciasto błyskawiczne, mocno czekoladowe, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Składniki:
- 220 g masła
- 140 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 4 dobre łyżki kakao
- 150 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia+1 płaska łyżeczka sody
keksówka 26x12 cm lub tortownica 22 cm
Sposób wykonania:
W rondelku rozpuszczamy masło- na małym ogniu. Masło ma się tyko roztopić, nie gotować. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy kakao, mleko oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszamy podgrzewając na bardzo małym ogniu – nie dopuszczamy do wrzenia. Powstanie jednolita polewa, którą od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Po około 15 minutach do dużej miski wbijamy jajka . Mieszamy je z masą kakaową, przestudzoną do temperatury pokojowej. Zużywamy 3/4 masy resztę zostawiamy na polewę.
Wsypujemy mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę.
Miksujemy całość przez kilka chwil mikserem, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
Wystudzonego murzynka polewamy odłożoną polewą. Jeśli trochę zgęstniała, podgrzewamy ją lekko, na tyle aby nie była za rzadka i nie spłynęła nam po cieście.
Błyskawiczne ciasto czekoladowe- murzynek gotowy!
Nasze rady:
Mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę należy przesiać przez sitko. Ciasto będzie smaczniejsze, bardziej puszyste.
Do odłożonej polewy warto dodać kilka kostek (30 g) gorzkiej czekolady. Polewa będzie gęsta i mocno czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz