MAKATKA

piątek, 1 marca 2024

Murzynek z polewą czekoladową

Murzynek z polewą czekoladową

Nie mamy ani pomysłu, ani czasu, a tu goście za progiem upieczmy murzynka. Ciasto błyskawiczne, mocno czekoladowe, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

Składniki:

  • 220 g masła
  • 140 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 4 dobre łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia+1 płaska łyżeczka sody

keksówka 26x12 cm lub tortownica 22 cm

Sposób wykonania:

W rondelku rozpuszczamy masło- na małym ogniu. Masło ma się tyko roztopić, nie gotować. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy kakao, mleko oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszamy podgrzewając na bardzo małym ogniu – nie dopuszczamy do wrzenia. Powstanie jednolita polewa, którą od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Po około 15 minutach do dużej miski wbijamy jajka . Mieszamy je z masą kakaową, przestudzoną do temperatury pokojowej. Zużywamy 3/4 masy resztę zostawiamy na polewę.

Wsypujemy mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę.

Miksujemy całość przez kilka chwil mikserem, tylko do połączenia się składników.



Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).

Wystudzonego murzynka polewamy odłożoną polewą. Jeśli trochę zgęstniała, podgrzewamy ją lekko, na tyle aby nie była za rzadka i nie spłynęła nam po cieście.



Błyskawiczne ciasto czekoladowe- murzynek gotowy!



Nasze rady:

Mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę należy przesiać przez sitko. Ciasto będzie smaczniejsze, bardziej puszyste.

Do odłożonej polewy warto dodać kilka kostek (30 g) gorzkiej czekolady. Polewa będzie gęsta i mocno czekoladowa.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz