Sałatka z makaronem ryżowym orzo
Prosta i łatwa sałatka z makaronu orzo, selera, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowo -jogurtowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.
Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
- słoiczek selera konserwowego
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2-3 ogórki gruntowe
sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu gęstego
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kukurydzę i seler dobrze osączamy z płynu. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do niej makaron. Paprykę i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki jogurt i majonez połączone z czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Prosta sałatka z makaronu ryżowego gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz