Ciasto Dziadek do orzechów
Ciasto orzechowe przełożone przepysznym kremem orzechowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu. Bardzo proste lecz efektowne i wyborne. Polecamy!
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka M
- szczypta soli
- 10 g cukru waniliowego
- 160 g cukru
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100 g bezwonnego oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka do nasączenia ciasta
krem:
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 200 ml mleka
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 5-6 kropli olejku migdałowego
wierzch ciasta:
- 300 g masy kajmakowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 50 g czekolady białej
- 50 g czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
Ciasto:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.
Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się.
Teraz wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia.
Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Krem.
Mleko przelewamy do rondelka, wsypujemy orzechy i gotujemy, mieszając na małej mocy palnika, aż orzechy wchłoną mleko i masa zgęstnieje (4-5 minut). Ugotowaną masę orzechową przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia do temperatury pokojowej. Przed kręceniem kremu masę orzechową należy przemieszać.
Miękkie
masło (temp. pokojowa) przekładamy do miski, dodajemy cukier puder,
olejek i miksujemy na średnich obrotach na jasną, puszystą masę.
Następnie w kilku porcjach dodajemy wystudzone orzechy i miksujemy
tylko do połączenia obu mas.
Masa zaraz po przygotowaniu może
być trochę luźna, ale wystarczy wstawić ją do lodówki, żeby
zgęstniała i ustabilizowała się.
Składamy ciasto.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem orzechowy. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.
Masa kajmakowo - orzechowa.
W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Na koniec obie czekolady przekładamy do osobnych woreczków foliowych. Wkładamy je do gorącej wody. Roztapiamy czekolady. Odcinamy końcówki woreczków i na przemian, cienką stróżką polewamy wierzch ciasta tworząc dowolny wzorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz