MAKATKA

czwartek, 29 lutego 2024

Żur postny z grzybami

Żur postny z grzybami

W okresie postu żur i śledź to najczęściej przyrządzane potrawy w dawnej kuchni polskiej. Żur postny różnił się od świątecznego znacznie. Nie dodawano do niego mięsa i białej kiełbasy, gotowano go na warzywach i grzybach suszonych. Na wsi każda szanująca się gospodyni miała w spiżarni zakwas z mąki żytniej, gotowała na nim żurki i na śniadanie i na obiad, a szczególnie często warzyła żur z grzybami w poście. Dziś odtworzymy żur postny naszej babci Zosi.

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 20 dkg borowików lub podgrzybków mrożonych
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml kremówki
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi

Sposób wykonania:

Do dużego garnka dajemy olej i masło. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Następnie dorzucamy marchew i seler obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Dusimy całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.



Grzyby lekko rozmrożone kroimy niezbyt drobno, dorzucamy do warzyw. Teraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy całość około 5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, trochę pieprzu i soli. Przykrywamy pokrywą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkich ziemniaków, czyli 15-20 minut.



Na koniec wlewamy zakwas oraz kremówkę. Dodajemy maggi i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Na talerzach rozkładamy jajka ugotowane na twardo, nalewamy zupę.

Żur postny grzybowy zabielany gotowy! 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz