MAKATKA

poniedziałek, 4 marca 2024

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie często podawane w poście.

Składniki:

  • 500 g filetów śledzia w oleju a la matias
  • 300 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 10-12 ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę soku i zmiękła. Posypujemy pieprzem. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy z cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość, wstawiamy do lodówki.



Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na kilka minut, niech dojdą.

Śledź w śmietanie gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz