Kotlety mielone z udek kurczaka
Delikatne kotlety z mielonych udek kurczaka to nasza propozycja na prosty i szybki obiad.
Składniki:
- 40 dkg mielonego z udek kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtaczania kotletów
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- garść posiekanego koperku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Mięso mielone z udek przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy ( 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu), paprykę, pieprz ziołowy, 3 łyżki bułki tartej oraz posiekany koperek. Cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Dokładnie wyrabiamy mięso rękami.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano, z jednej strony na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przyrumieniamy drugą stronę kotletów.
Do kotletów możemy podać marchewkę z groszkiem i gotowane ziemniaki.
Delikatne kotlety z udek kurczaka gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz