środa, 21 lutego 2024

Bułki zwykłe na maślance


Bułki zwykłe na maślance

Proste ciasto na maślance i drożdżach, z którego upieczemy pyszne, delikatne bułki, takie jakie piekły nasze babcie. Dawniej na wsi chleb i bułki piekło się na maślance lub serwatce, ponieważ było ich pod dostatkiem w każdym wiejskim domu. Pieczywo na maślance jest smaczne, delikatne, pięknie wyrasta i dłużej utrzymuje świeżość niż pieczone na wodzie. Polecamy nasze bułeczki, receptura jest stara i sprawdzona!

Składniki:

  • 530 g mąki tortowej lub typ 500
  • 8 g suchych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta muszą być ciepłe, nie gorące.

Mąkę należy przesiać.

Z tej porcji ciasta wychodzi 8-10 bułek.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i wsypujemy suche drożdże. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.



Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy go na 8-10 równych części (możemy porcje ciasta ważyć, dla pewności, ale nie jest to konieczne). Teraz formujemy zgrabne kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem tylko na 15-20 minut.



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wyrośnięte bułki naciskamy tępą stroną noża pośrodku i oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut.

Wyborne bułki zwykłe na maślance gotowe! 



Sałatka z pomidora i ogórka w gęstej śmietanie

Sałatka z pomidora i ogórka w gęstej śmietanie

Błyskawiczna, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka i cebuli polana gęstą śmietaną. Taką robiła babcia latem, z warzyw z ogrodu i śmietany wiejskiej- pyszności!

Składniki:

  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka gęstej 18% śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10-12 ziarenek pieprzu grubo utłuczonego w moździerzu

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie), pomidory w ósemki. Cebulę kroimy w piórka lub krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Przyprawiamy sałatkę solą, pieprzem i polewamy śmietaną.. Delikatnie mieszamy.

Prosta sałatka z trzech warzyw gotowa!

             


Krem budyniowy

Krem budyniowy 

Prosty krem budyniowy do ciast i tortów na bazie gotowego budyniu i masła. Krem zawsze się udaje, można nim przekładać różne ciasta: pieczone i zwykłe ciasteczka bez pieczenia, nadaje się również do tynkowania tortów i ozdabiania rozetkami ciast. Jest trwały i stabilny. Bardzo smaczny!

Składniki:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • aromat dowolny -kilka kropel

Sposób wykonania:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dokładamy ulubiony aromat. Jeszcze tylko przemieszajmy krem kilka razy łopatką silikonową lub łyżką, aby pozbyć się pęcherzy i krem budyniowy gotowy!

Krem budyniowy w niektórych przepisach robiony jest na bazie margaryn. My nie polecamy ich, ponieważ zdarza się, że mają w składzie dużo wody i krem może nam zrobić się za rzadki. Na maśle tłustym 82% zawsze się udaje!

 

Schab w sosie porowo-pieczarkowym

Schab w sosie porowo-pieczarkowym

Kotlety ze schabu w sosie porowo-pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa schabu bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)

sos:

  • 1/2 kg średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 duża marchew
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób wykonania:

Mięso ze schabu kroimy na cienkie kotlety. Obtaczamy w mące. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.




 Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pora pokrojonego w półplasterki. Smażymy cebulę i pora na szklisto. Do podsmażonego pora i cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do warzyw na patelni, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość 15-20 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.



Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni i mieszamy (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.

Schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowy!



 

wtorek, 20 lutego 2024

Makaron ze szpinakiem


 

Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym.


Pomysł na szybki obiad, który można przygotować w pół godziny. Posiłek lekki i smaczny.

Składniki:

  • 250 g makaronu (kształt dowolny)
  • 250 g młodego świeżego szpinaku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka serka topionego kremowego
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • łyżka soku cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oregano suszonego lub garść świeżego

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

 W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go drobno.

 Obieramy i kroimy czosnek w cienkie plasterki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego posiekany szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony. Mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz oregano. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron.

Makaron z kremowym sosem szpinakowym gotowy!



Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Najlepszy dodatek do tradycyjnego schabowego lub do zrazów i również do szarych klusek, które są niemalże kultową potrawą Poznaniaków.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty najlepiej z marchewką
  • 2 większe cebule
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki smalcu lub 6-7 oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • przyprawy i zioła: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta kminku w całości lub mielonego, 1 dobra łyżka cukru

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną odciskamy z soku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, pieprz, kminek i cukier.


Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 30-40 minut. Kapusta ma być mięciutka, ale nie rozpadająca się. Gdyby zabrakło wody w trakcie gotowania, można ją uzupełnić.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę.



 Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również rumienimy ją.



Na patelnię z zarumienioną cebulą i boczkiem wsypujemy trzy łyżki mąki pszennej i od razu zacznij mieszać zawartość patelni. Mąka powinna się dobrze rozprowadzić w tłuszczu. Wrzucamy całą zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką i raz jeszcze zagotowujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Kapusta kiszona zasmażana gotowa!

 


Roladki z karkówki

Roladki z karkówki z ziołami

Roladki z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku, posmarowane musztardą francuską to nasza propozycja na uroczysty obiad. Mięso jest kruche, wyraziste w smaku, zanurzone w pysznym sosie.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki ( równy, pełny kawałek)
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • mały słoiczek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżka tymianku
  • łyżka majeranku
  • łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • sól
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • nić bawełniana do związania roladek lub szpilki do szaszłyków

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy w poprzek włókien na roladki. Wyjdzie nam 7-8 roladek. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i mocno rozbijamy tłuczkiem.



Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy płaską łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i wędzoną paprykę. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką rolady z jednej strony. Każdą roladkę smarujemy od przyprawionej strony łyżeczką musztardy i ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią lub spinamy szpilką. Tak przygotowane roladki odkładamy do lodówki na pół godziny.




Przystępujemy do duszenia karkówki.

Rozgrzewamy w dużej, głębokiej patelni tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy rolady ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladki szklanką wody i dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Sprawdzamy od czasu do czasu, czy płyn nie odparował i w razie potrzeby uzupełniamy go, ale nie za dużo, aby zbyt wytworzonego sosu nie rozwodnić.



Z gotowych roladek zdejmujemy nić lub wyjmujemy szpilki, wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Roladki z karkówki gotowe!



Nasze rady:

Sos możemy zagęścić mąką rozkłóconą z odrobiną wody a następnie przecedzić go przez sitko.

Roladki możemy podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką.

Ponieważ musztarda jest słona, więc postępujemy ostrożnie z solą. Zawsze możemy potrawę dosolić.

 

poniedziałek, 19 lutego 2024

Ciasto otwarte z jabłkami


 

Ciasto otwarte z jabłkami - galette

Ciasto otwarte to bardzo łatwy i szybki wypiek. Można do niego użyć ciasto francuskie, kruche lub krucho-drożdżowe i dowolne owoce. Nasze będzie kruche z jabłkami.

Składniki:

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2-3 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropelek olejku migdałowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Jabłka obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
W dużej misce mieszamy delikatnie jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy tak, aby powstało koło, przy czym środek powinien być nieco grubszy od brzegów. Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Środek ciasta nakłuwamy widelcem i układamy na nim jabłka. 



Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz, zostawiając środek otwarty. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30-35 minut.


Upieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia.

Ciasto kruche, otwarte z jabłkami gotowe!


 

Praliny kokosowe


 

Praliny kokosowe

Pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i niedrogie. Pokażemy prosty przepis, z którym nawet dzieci sobie poradzą.

Składniki:

  • 200 g skondensowanego słodzonego mleka
  • 100 g wiórków kokosowych (lekko rozdrobnionych blenderem)
  • 40 g masła
  • 12-14 sztuk słonych migdałów + wiórki kokosowe do obtaczania pralinek

Sposób wykonania:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i wrzucamy masło. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia. Masa mocno się rozrzedzi. W tym momencie wrzucamy do masy wiórki kokosowe, uprzednio lekko rozdrobnione blenderem. Cały czas mieszamy. Masę podgrzewamy około minuty, aż zgęstnieje. Odstawiamy masę do przestudzenia. Najlepiej przykrytą folią w kontakt.

Zimną masę dzielimy na 18-20 równych kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy. Wkładamy do niej migdał i formujemy okrągłą pralinkę. Obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.

Pralinki rafaello domowej roboty gotowe!


Nasza rada:

Wiórki kokosowe, które kupujemy w sklepach są mało aromatyczne, dlatego warto je przed dodaniem do ciast trochę rozdrobnić. W tym celu wrzucamy wiórki do wysokiego, wąskiego naczynia i rozdrabniamy blenderem do momentu, aż poczujemy intensywny zapach kokosa. Cała czynność trwa około minuty. Mocniej nie rozdrabniamy wiórków, aby nie zrobić papki. Ciasta z tak przygotowanymi wiórkami kokosowymi będą dużo bardziej aromatyczne i smaczne.  


Wiejska grochówka


 

Wiejska grochówka

Prosta grochówka na wędzonym boczku i swojskiej kiełbasie, dobrze podwędzonej – specjalność naszej babci Zosi. Zupa treściwa i rozgrzewająca. Zimą dobrze ją zjeść z pajdą pysznego chleba. Grochówka nasyci doskonale i da siły na cały dzień.

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego w połówkach

  • 250 g boczku wędzonego

  • 350 g wędzonej kiełbasy

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 l wody lub bulionu mięsnego

  • 5 ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku

  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia, dzięki temu ziarna szybciej się ugotują.
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy półplasterki kiełbasy, smażymy kilka minut. Do zrumienionej wędzonki dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe oraz ziele angielskie.



Bulion podgrzewamy w garnku. Wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy bulionem i wlewamy do garnka z zupą (nie możemy zmarnować smaku z patelni). Dodajemy marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach oraz namoczony groch. Gotujemy całość na małym ogniu około godziny -do miękkiego grochu.
W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli pieprz ziołowy i majeranek. Kroimy ziemniaki w dużą kostkę (po wiejsku) i dorzucamy do zupy. Gotujemy całość 15 minut – do miękkich ziemniaków.
Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Możemy doprawić zupę łyżką maggi.
Wiejska grochówka naszej babci Zosi gotowa!



Nasze rady:


Groch możemy gotować osobno i razem z wodą, w której się gotował dodać do wywaru.
Do bulionu przeznaczonego na grochówkę można dodać wędzone żeberka, zupa będzie smaczniejsza.
Kiełbasa przeznaczona do grochówki powinna być dobrze uwędzona i zwarta. My dodałyśmy wędlinę swojską ze stoiska z tradycyjnym jadłem, ale może to być wiejska, podwawelska lub nasza ulubiona.

Kluski dyniowe z dziurka


 Kluski dyniowe z dziurką

Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe z dziurką. Trwa właśnie sezon na dynię, trzeba korzystać z dorodnych owoców i warzyw pełnych witamin. Proponujemy więc wyśmienite kluski z dziurką, które można serwować z masełkiem, na słodko lub z sosem pieczeniowym. Co kto lubi.

Składniki:

  • 200 g pulpy dyniowej z dyni hokkaido (waga gotowej pulpy, którą sami zrobimy)
  • 400 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka mąki pszennej( w przybliżeniu)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła roztopionego na patelni

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy posolone do miękkości. Dobrze odcedzamy i odparowujemy, aby nie były wodniste. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na pulpę.

Dynię(u nas wyszła 1/2 dyni hokkaido, ale można wziąć dynię zwyczajną) obieramy ze skórki, wydrążamy środek i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywą. Dusimy dynię, aż zmięknie.



 Następnie odkrywamy patelnię i mieszając od czasu do czasu, odparowujemy jak najwięcej wody, aby pulpa dyniowa była w miarę gęsta. Na koniec miksujemy dynię blenderem.



Przekładamy dynię i ziemniaki do dużej miski. Dodajemy jajko, obie mąki i szczyptę soli. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i klei się nam do rąk, podsypujemy je mąką pszenną. Działamy tak do momentu, aż ciasto będzie zwarte, ale mięciutkie, żeby kluski nie były za twarde.



Kulamy kluski w dłoniach dobrze maczanych w mące i odkładamy na blat podsypany mąką. W międzyczasie nastawiamy garnek z dużą ilością wody. Gotującą się wodę solimy. Wrzucamy na nią kluski partiami. U nas wyszły dwie partie klusek. Mieszamy ostrożnie, aby nie przywarły do dna i od wypłynięcia na wierzch, gotujemy je na zmniejszonym ogniu około 5 minut.



Gotowe kluski odcedzamy, wykładamy na talerze i polewamy masełkiem lub sosem pieczeniowym.



Nasze rady:

Dynia i ziemniaki gotują się w podobnym czasie, tj. około 20 minut. Najważniejsze, aby obie masy dobrze odparować, wtedy damy mniej mąki i kluseczki będą mięciutkie.

Jeśli chcemy aby kluseczki miały piękny, pomarańczowy kolor użyjmy do ich zrobienia dyni hokkaido. Ma ona bardziej intensywny kolor, w smaku też jest według nas bardziej wyrazista.

Gulasz z karkówki na ostro

Gulasz z karkówki na ostro


Gulasz z karkówki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Mięso nie jest drogie, idealnie nadaje się do duszenia i można je podawać z różnymi dodatkami, na przykład z kluskami, chlebem, ziemniakami czy makaronem. Zrobiony w wersji na ostro z papryczkami chilli jest wyjątkowo smaczny.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu lub oleju
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • po pół łyżeczki papryki czerwonej, pieprzu ziołowego i soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka maggi

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką.


Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec ze skwarkami, ale można też smażyć na oleju) i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczki chilli w całości i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso pod przyryciem do miękkości, czyli godzinę i 15 minut.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.

Gulasz z karkówki na ostro gotowy!

 


Zupa pomidorowa na gęsinie


 

Zupa pomidorowa na gęsinie

Wyborna i zdrowa domowa pomidorówka na gęsinie, która nadaje zupie wyjątkowego smaku. Do niej lane kluski-zupa pyszna jak u babci!

Składniki:

  • rosołowe z gęsi (szyja, skrzydła,kość z piersi)
  • włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, kawałek pora)
  • szczypta suszonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
  • sól, cukier do smaku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego, 5-6 ziarenek ziela angielskiego,3-4 liście laurowe
  • 1cebula w łupinie
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki
lane kluski:

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Wstawiamy wywar na zupę.

Rosołowe z gęsi wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę. Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie przyprawiamy go wg uznania, wrzucamy koncentrat pomidorowy. Następnie wywar przecedzamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.



Robimy lane kluski.

Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), aby się nie sklejały.
   Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.



Na talerzach rozkładamy ugotowane lane kluski, pokrojoną marchewkę i nalewamy pomidorową.

Pomidorowa z lanymi kluskami na gęsinie gotowa!