Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym.
Pomysł na szybki obiad, który można przygotować w pół godziny. Posiłek lekki i smaczny.
Składniki:
- 250 g makaronu (kształt dowolny)
- 250 g młodego świeżego szpinaku
- garść posiekanego szczypiorku
- 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka serka topionego kremowego
- 4-5 łyżek oleju do smażenia
- łyżka soku cytryny
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oregano suszonego lub garść świeżego
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go drobno.
Obieramy i kroimy czosnek w cienkie plasterki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego posiekany szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony. Mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz oregano. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron.
Makaron z kremowym sosem szpinakowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz