MAKATKA

środa, 21 lutego 2024

Schab w sosie porowo-pieczarkowym

Schab w sosie porowo-pieczarkowym

Kotlety ze schabu w sosie porowo-pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa schabu bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)

sos:

  • 1/2 kg średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 duża marchew
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób wykonania:

Mięso ze schabu kroimy na cienkie kotlety. Obtaczamy w mące. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.




 Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pora pokrojonego w półplasterki. Smażymy cebulę i pora na szklisto. Do podsmażonego pora i cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do warzyw na patelni, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość 15-20 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.



Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek. Dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni i mieszamy (hartujemy śmietanę, aby się nie zwarzyła), zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi. Posypujemy na koniec natką pietruszki.

Schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz