Schab w sosie porowo-pieczarkowym
Kotlety ze schabu w sosie porowo-pieczarkowym, zaciągniętym gęstą, kwaśną śmietaną to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.
Składniki:
kotlety:
- 1/2 kg mięsa schabu bez kości
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
- 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)
sos:
- 1/2 kg średnich pieczarek
- 1 cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 1 duża marchew
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki
Sposób wykonania:
Mięso ze schabu kroimy na cienkie kotlety. Obtaczamy w mące. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.
Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pora pokrojonego w półplasterki. Smażymy cebulę i pora na szklisto. Do podsmażonego pora i cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy pieczarki w plasterki. Dorzucamy do warzyw na patelni, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość 10 minut i zalewamy wodą, dodajemy maggi. Na pieczarkach układamy kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość 15-20 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.
Schab w sosie pieczarkowo-śmietanowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz