MAKATKA

wtorek, 20 lutego 2024

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki z ziołami

Roladki z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku, posmarowane musztardą francuską to nasza propozycja na uroczysty obiad. Mięso jest kruche, wyraziste w smaku, zanurzone w pysznym sosie.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki ( równy, pełny kawałek)
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • mały słoiczek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżka tymianku
  • łyżka majeranku
  • łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • sól
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • nić bawełniana do związania roladek lub szpilki do szaszłyków

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy w poprzek włókien na roladki. Wyjdzie nam 7-8 roladek. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i mocno rozbijamy tłuczkiem.



Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy płaską łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i wędzoną paprykę. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką rolady z jednej strony. Każdą roladkę smarujemy od przyprawionej strony łyżeczką musztardy i ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią lub spinamy szpilką. Tak przygotowane roladki odkładamy do lodówki na pół godziny.




Przystępujemy do duszenia karkówki.

Rozgrzewamy w dużej, głębokiej patelni tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy rolady ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladki szklanką wody i dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Sprawdzamy od czasu do czasu, czy płyn nie odparował i w razie potrzeby uzupełniamy go, ale nie za dużo, aby zbyt wytworzonego sosu nie rozwodnić.



Z gotowych roladek zdejmujemy nić lub wyjmujemy szpilki, wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Roladki z karkówki gotowe!



Nasze rady:

Sos możemy zagęścić mąką rozkłóconą z odrobiną wody a następnie przecedzić go przez sitko.

Roladki możemy podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką.

Ponieważ musztarda jest słona, więc postępujemy ostrożnie z solą. Zawsze możemy potrawę dosolić.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz