Roladki z karkówki z ziołami
Roladki z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku, posmarowane musztardą francuską to nasza propozycja na uroczysty obiad. Mięso jest kruche, wyraziste w smaku, zanurzone w pysznym sosie.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki ( równy, pełny kawałek)
- czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- mały słoiczek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- łyżka tymianku
- łyżka majeranku
- łyżka papryki wędzonej mielonej
- 6 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- sól
- 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- nić bawełniana do związania roladek lub szpilki do szaszłyków
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy w poprzek włókien na roladki. Wyjdzie nam 7-8 roladek. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i mocno rozbijamy tłuczkiem.
Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy płaską łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i wędzoną paprykę. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką rolady z jednej strony. Każdą roladkę smarujemy od przyprawionej strony łyżeczką musztardy i ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią lub spinamy szpilką. Tak przygotowane roladki odkładamy do lodówki na pół godziny.
Przystępujemy do duszenia karkówki.
Rozgrzewamy w dużej, głębokiej patelni tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy rolady ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladki szklanką wody i dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Sprawdzamy od czasu do czasu, czy płyn nie odparował i w razie potrzeby uzupełniamy go, ale nie za dużo, aby zbyt wytworzonego sosu nie rozwodnić.
Z gotowych roladek zdejmujemy nić lub wyjmujemy szpilki, wykładamy na talerze i polewamy sosem.
Roladki z karkówki gotowe!
Nasze rady:
Sos możemy zagęścić mąką rozkłóconą z odrobiną wody a następnie przecedzić go przez sitko.
Roladki możemy podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką.
Ponieważ musztarda jest słona, więc postępujemy ostrożnie z solą. Zawsze możemy potrawę dosolić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz