MAKATKA

wtorek, 20 lutego 2024

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Najlepszy dodatek do tradycyjnego schabowego lub do zrazów i również do szarych klusek, które są niemalże kultową potrawą Poznaniaków.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty najlepiej z marchewką
  • 2 większe cebule
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki smalcu lub 6-7 oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • przyprawy i zioła: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta kminku w całości lub mielonego, 1 dobra łyżka cukru

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną odciskamy z soku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, pieprz, kminek i cukier.


Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 30-40 minut. Kapusta ma być mięciutka, ale nie rozpadająca się. Gdyby zabrakło wody w trakcie gotowania, można ją uzupełnić.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę.



 Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również rumienimy ją.



Na patelnię z zarumienioną cebulą i boczkiem wsypujemy trzy łyżki mąki pszennej i od razu zacznij mieszać zawartość patelni. Mąka powinna się dobrze rozprowadzić w tłuszczu. Wrzucamy całą zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką i raz jeszcze zagotowujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Kapusta kiszona zasmażana gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz