Kapusta kiszona zasmażana
Najlepszy dodatek do tradycyjnego schabowego lub do zrazów i również do szarych klusek, które są niemalże kultową potrawą Poznaniaków.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty najlepiej z marchewką
- 2 większe cebule
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki smalcu lub 6-7 oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 30 dkg boczku wędzonego
- przyprawy i zioła: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta kminku w całości lub mielonego, 1 dobra łyżka cukru
Sposób wykonania:
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, pieprz, kminek i cukier.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę.
Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również rumienimy ją.
Na patelnię z zarumienioną cebulą i boczkiem wsypujemy trzy łyżki mąki pszennej i od razu zacznij mieszać zawartość patelni. Mąka powinna się dobrze rozprowadzić w tłuszczu. Wrzucamy całą zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką i raz jeszcze zagotowujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Kapusta kiszona zasmażana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz