Ciasto otwarte z jabłkami - galette
Ciasto otwarte to bardzo łatwy i szybki wypiek. Można do niego użyć ciasto francuskie, kruche lub krucho-drożdżowe i dowolne owoce. Nasze będzie kruche z jabłkami.
Składniki:
Masa
jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- kilka kropelek olejku migdałowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
W
dużej misce mieszamy delikatnie jabłka z pozostałymi składnikami,
najlepiej zrobić to rękami.
Schłodzone
ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy
tak, aby powstało koło, przy czym środek powinien być nieco
grubszy od brzegów. Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i
przenosimy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do
pieczenia. Środek ciasta nakłuwamy widelcem i układamy na nim
jabłka.
Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz, zostawiając środek otwarty. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30-35 minut.
Ciasto kruche, otwarte z jabłkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz