MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Gulasz z karkówki na ostro

Gulasz z karkówki na ostro


Gulasz z karkówki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Mięso nie jest drogie, idealnie nadaje się do duszenia i można je podawać z różnymi dodatkami, na przykład z kluskami, chlebem, ziemniakami czy makaronem. Zrobiony w wersji na ostro z papryczkami chilli jest wyjątkowo smaczny.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu lub oleju
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • po pół łyżeczki papryki czerwonej, pieprzu ziołowego i soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka maggi

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką.


Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec ze skwarkami, ale można też smażyć na oleju) i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczki chilli w całości i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso pod przyryciem do miękkości, czyli godzinę i 15 minut.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.

Gulasz z karkówki na ostro gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz