Gulasz z karkówki na ostro
Gulasz z karkówki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Mięso nie jest drogie, idealnie nadaje się do duszenia i można je podawać z różnymi dodatkami, na przykład z kluskami, chlebem, ziemniakami czy makaronem. Zrobiony w wersji na ostro z papryczkami chilli jest wyjątkowo smaczny.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 papryczki chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka smalcu lub oleju
- mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
przyprawy:
- łyżeczka tymianku
- gałązka rozmarynu
- po pół łyżeczki papryki czerwonej, pieprzu ziołowego i soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka sosu sojowego jasnego
- łyżka maggi
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.
Gulasz z karkówki na ostro gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz