Wiejska grochówka
Prosta grochówka na wędzonym boczku i swojskiej kiełbasie, dobrze podwędzonej – specjalność naszej babci Zosi. Zupa treściwa i rozgrzewająca. Zimą dobrze ją zjeść z pajdą pysznego chleba. Grochówka nasyci doskonale i da siły na cały dzień.
Składniki:
300 g grochu łuskanego w połówkach
250 g boczku wędzonego
350 g wędzonej kiełbasy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 l wody lub bulionu mięsnego
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 czubata łyżka suszonego majeranku
2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Groch
zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia,
dzięki temu ziarna szybciej się ugotują.
Na dużej patelni
rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę.
Następnie dodajemy półplasterki kiełbasy, smażymy kilka minut.
Do zrumienionej wędzonki dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod
koniec smażenia dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę,
liście laurowe oraz ziele angielskie.
Bulion podgrzewamy w garnku. Wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy bulionem i wlewamy do garnka z zupą (nie możemy zmarnować smaku z patelni). Dodajemy marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach oraz namoczony groch. Gotujemy całość na małym ogniu około godziny -do miękkiego grochu.
W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli pieprz ziołowy i majeranek. Kroimy ziemniaki w dużą kostkę (po wiejsku) i dorzucamy do zupy. Gotujemy całość 15 minut – do miękkich ziemniaków.
Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Możemy doprawić zupę łyżką maggi.
Groch możemy gotować osobno i razem z wodą, w
której się gotował dodać do wywaru.
Do bulionu przeznaczonego
na grochówkę można dodać wędzone żeberka, zupa będzie
smaczniejsza.
Kiełbasa przeznaczona do grochówki powinna być
dobrze uwędzona i zwarta. My dodałyśmy wędlinę swojską ze
stoiska z tradycyjnym jadłem, ale może to być wiejska, podwawelska
lub nasza ulubiona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz