MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Zupa pomidorowa na gęsinie


 

Zupa pomidorowa na gęsinie

Wyborna i zdrowa domowa pomidorówka na gęsinie, która nadaje zupie wyjątkowego smaku. Do niej lane kluski-zupa pyszna jak u babci!

Składniki:

  • rosołowe z gęsi (szyja, skrzydła,kość z piersi)
  • włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, kawałek pora)
  • szczypta suszonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
  • sól, cukier do smaku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego, 5-6 ziarenek ziela angielskiego,3-4 liście laurowe
  • 1cebula w łupinie
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki
lane kluski:

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Wstawiamy wywar na zupę.

Rosołowe z gęsi wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę. Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie przyprawiamy go wg uznania, wrzucamy koncentrat pomidorowy. Następnie wywar przecedzamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.



Robimy lane kluski.

Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), aby się nie sklejały.
   Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.



Na talerzach rozkładamy ugotowane lane kluski, pokrojoną marchewkę i nalewamy pomidorową.

Pomidorowa z lanymi kluskami na gęsinie gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz