Zupa pomidorowa na gęsinie
Wyborna i zdrowa domowa pomidorówka na gęsinie, która nadaje zupie wyjątkowego smaku. Do niej lane kluski-zupa pyszna jak u babci!
Składniki:
- rosołowe z gęsi (szyja, skrzydła,kość z piersi)
- włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, kawałek pora)
- szczypta suszonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
- sól, cukier do smaku
- 10 ziarenek pieprzu czarnego, 5-6 ziarenek ziela angielskiego,3-4 liście laurowe
- 1cebula w łupinie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml kremówki
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki wody
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Wstawiamy wywar na zupę.
Rosołowe z gęsi wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę. Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie przyprawiamy go wg uznania, wrzucamy koncentrat pomidorowy. Następnie wywar przecedzamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.
Robimy lane kluski.
Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę.
Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem,
aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za
gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się
lać wolno, grubym strumieniem. Wstawiamy w garnku wodę,
doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej
wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się
wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski
), aby się nie sklejały.
Gotujemy kluseczki
jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.
Na talerzach rozkładamy ugotowane lane kluski, pokrojoną marchewkę i nalewamy pomidorową.
Pomidorowa z lanymi kluskami na gęsinie gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz