Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni
Botwina
to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków. Rodzaj barszczu
z
dużą ilością liści, łodyg buraka, koperku i czosnku. Do zupy
pysznym dodatkiem będą młode ziemniaczki z patelni, podsmażane na
maśle i jajko na twardo.
Składniki:
- dwa pęczki botwiny
- 3 młode marchewki
- 2l wywaru mięsnego ( drobiowy lub wieprzowy)
- 3 jajka
- 1,5 kg młodych ziemniaków (małych)
- jeden duży pęczek koperku
- szklanka śmietany ukwaszonej(18%)
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz mielony, cukier, 1/2cytryny lub ocet (dwie łyżki)
Buraczki
z botwiny kroimy drobno, obieramy marchew, kroimy w plasterki i
wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy warzywa (ok. 15 min od
zagotowania). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo oraz obieramy
i ziemniaki w osobnym garnku. Ugotowane ziemniaki odcedzamy,
wrzucamy na masło rozgrzane na patelni, lekko podsmażamy i
posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane jajka obieramy ze
skorupek.
Następnie kroimy liście i łodygi botwinki( dosyć
drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do zupy na 10 min.
Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”, czyli
dodajemy cukier , cytrynę, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i
maggi do smaku.
Hartujemy śmietanę( zalewamy ją odrobiną
gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i dodajemy do zupy. Na koniec
zagęszczamy zupę mąką rozkłóconą z odrobiną wody. Zdejmujemy
garnek z ognia, posypujemy pozostałym koperkiem.
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni gotowa!
Nasze
rady:
Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy
najsmaczniejsza.
Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie
wiosennego charakteru i oczywiście młode ziemniaczki koniecznie
jako dodatek do botwiny.
Trochę
historii
Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą z VII
w pne. Według asyryjskich przekazów rosły bujnie w wiszących
ogrodach Semiramidy. Liście buraka jadano w starożytnej Grecji,
a
Rzymianie robili z korzeni buraków buliony, zaś z liści sałatki.
W XV w burak był już hodowany w całej Europie. W Polsce przyjmuje
się, że burak pojawił się w XIV w.
Jest to warzywo bardzo
zdrowe o wspaniałych walorach smakowych, jedzmy go więc jak
najwięcej. Zwłaszcza, że burak nadaje się i do zup i do sałatek
i do słodkich ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz