MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Botwijnka z jajkiem i młodymi ziemniakami

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków. Rodzaj barszczu
z dużą ilością liści, łodyg buraka, koperku i czosnku. Do zupy pysznym dodatkiem będą młode ziemniaczki z patelni, podsmażane na maśle i jajko na twardo.

Składniki:

  • dwa pęczki botwiny
  • 3 młode marchewki
  • 2l wywaru mięsnego ( drobiowy lub wieprzowy)
  • 3 jajka
  • 1,5 kg młodych ziemniaków (małych)
  • jeden duży pęczek koperku
  • szklanka śmietany ukwaszonej(18%)
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, cukier, 1/2cytryny lub ocet (dwie łyżki)

Buraczki z botwiny kroimy drobno, obieramy marchew, kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy warzywa (ok. 15 min od zagotowania). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo oraz obieramy i ziemniaki w osobnym garnku. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wrzucamy na masło rozgrzane na patelni, lekko podsmażamy i posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek.
Następnie kroimy liście i łodygi botwinki( dosyć drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do zupy na 10 min. Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”, czyli dodajemy cukier , cytrynę, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i maggi do smaku.
Hartujemy śmietanę( zalewamy ją odrobiną gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i dodajemy do zupy. Na koniec zagęszczamy zupę mąką rozkłóconą z odrobiną wody. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy pozostałym koperkiem.

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni gotowa!



Nasze rady:
Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy najsmaczniejsza.
Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie wiosennego charakteru i oczywiście młode ziemniaczki koniecznie jako dodatek do botwiny.

Trochę historii
   Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą z VII w pne. Według asyryjskich przekazów rosły bujnie w wiszących ogrodach Semiramidy. Liście buraka jadano w starożytnej Grecji,
a Rzymianie robili z korzeni buraków buliony, zaś z liści sałatki. W XV w burak był już hodowany w całej Europie. W Polsce przyjmuje się, że burak pojawił się w XIV w.
Jest to warzywo bardzo zdrowe o wspaniałych walorach smakowych, jedzmy go więc jak najwięcej. Zwłaszcza, że burak nadaje się i do zup i do sałatek i do słodkich  ciast.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz