Sernik z wiśniami
Prosty sernik według starej, przedwojennej receptury polany frużeliną wiśniową. Ciasto aromatyczne, delikatne, do kawy idealne.
Składniki:
- 250 g sera półtłustego
- 25 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
- 2 jajka L + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- skórka z 1/2 cytryny
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- mały słoiczek wiśniowej frużeliny
Sposób wykonania:
Ziemniaki i ser przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem i blendujemy z połową cukru na gładką masę, odstawiamy na bok.
Sernik pieczemy w temperaturze 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik a ciasto zostawiamy w nim zamknięte na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto całkowicie.
Wystudzony sernik polewamy frużeliną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik z wiśniami gotowy!
Frużelinę możemy zrobić sami według przepisu:
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz