MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Sernik z wiśniami


 

Sernik z wiśniami

Prosty sernik według starej, przedwojennej receptury polany frużeliną wiśniową. Ciasto aromatyczne, delikatne, do kawy idealne.

Składniki:

  • 250 g sera półtłustego
  • 25 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • mały słoiczek wiśniowej frużeliny

Sposób wykonania:

Ziemniaki i ser przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem i blendujemy z połową cukru na gładką masę, odstawiamy na bok.


Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy do niego skórkę z cytryny, ser i ziemniaki oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę w kilku porcjach i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki okrągłej o średnicy 16 cm. Tortownicę należy uprzednio wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia.



 Sernik pieczemy w temperaturze 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik a ciasto zostawiamy w nim zamknięte na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto całkowicie.

Wystudzony sernik polewamy frużeliną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik z wiśniami gotowy!


Nasza rada:

Frużelinę możemy zrobić sami według przepisu: 


20 dkg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu)
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz