MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Kurczak po polsku

 


Kurczak po polsku

Kurczę pieczone z nadzieniem z bułki, wątróbki i dużej ilości zielonej pietruszki. Stary, przedwojenny przepis od Marii Ochorowicz -Monatowej. W naszym domu odkąd pamiętam. Nadzienie jest przepyszne. Smakuje jak najlepszy francuski pasztet.

Składniki:

  • kurczak ( ok 1,5 kg) nieduży
  • sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek
Farsz:
  • wątróbka drobiowa, 2 sztuki( ok 10 dkg)
  • czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • łyżka bułki tartej
  • 10 dkg miękkiego masła ( dwie czubate łyżki)
  • jajko
  • pęczek pietruszki
  • 2 plastry szynki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.


Wykonanie farszu zaczynamy od namoczenia bułki w zimnym mleku ( można też namoczyć w zimnej wodzie) i oddzielenia białka od żółtka. Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Namoczoną bułkę odciskamy z mleka i razem z wątróbką i szynką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko siekamy nożem. Do zmielonej masy dodajemy żółtko, bułkę tartą, miękkie masło i drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy dobrze, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie łączymy z pianą z białka. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zszywamy go starannie, aby nadzienie nie wyciekło.


W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wkładamy kurczaka do brytfanny natłuszczonej obficie masłem klarowanym lub olejem i wstawiamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Brytfannę przykrywamy pokrywą.. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka 1 -2 razy niewielką ilością wody. Po upływie 40 - 50 minut odkrywamy brytfannę, zmniejszamy temperaturę do 175 °C i przyrumieniamy kurczaka od czasu do czasu podlewając je wytopionym tłuszczem. Pieczemy kurczaka jeszcze 30 - 40 minut, aż będzie miękki i doskonale rumiany. Wyjmujemy go z piekarnika, porcjujemy i układamy na półmisku. Serwujemy z ziemniakami i surówkami.



Kurczak po polsku gotowy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz