Kurczak po polsku
Kurczę pieczone z nadzieniem z bułki, wątróbki i dużej ilości zielonej pietruszki. Stary, przedwojenny przepis od Marii Ochorowicz -Monatowej. W naszym domu odkąd pamiętam. Nadzienie jest przepyszne. Smakuje jak najlepszy francuski pasztet.
Składniki:
- kurczak
( ok 1,5 kg) nieduży
- sól, pieprz, papryka w proszku,
majeranek
Farsz:
- wątróbka drobiowa, 2 sztuki( ok 10 dkg)
- czerstwa bułka
- mleko do namoczenia bułki
- łyżka bułki tartej
- 10 dkg miękkiego masła ( dwie czubate łyżki)
- jajko
- pęczek pietruszki
- 2 plastry szynki
- sól,
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wkładamy kurczaka do brytfanny natłuszczonej obficie masłem klarowanym lub olejem i wstawiamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Brytfannę przykrywamy pokrywą.. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka 1 -2 razy niewielką ilością wody. Po upływie 40 - 50 minut odkrywamy brytfannę, zmniejszamy temperaturę do 175 °C i przyrumieniamy kurczaka od czasu do czasu podlewając je wytopionym tłuszczem. Pieczemy kurczaka jeszcze 30 - 40 minut, aż będzie miękki i doskonale rumiany. Wyjmujemy go z piekarnika, porcjujemy i układamy na półmisku. Serwujemy z ziemniakami i surówkami.
Kurczak
po polsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz