Bułki zwykłe na maślance
Proste ciasto na maślance i drożdżach, z którego upieczemy pyszne, delikatne bułki, takie jakie piekły nasze babcie. Dawniej na wsi chleb i bułki piekło się na maślance lub serwatce, ponieważ było ich pod dostatkiem w każdym wiejskim domu. Pieczywo na maślance jest smaczne, delikatne, pięknie wyrasta i dłużej utrzymuje świeżość niż pieczone na wodzie. Polecamy nasze bułeczki, receptura jest stara i sprawdzona!
Składniki:
- 530 g mąki tortowej lub typ 500
- 8 g suchych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta muszą być ciepłe, nie gorące.
Mąkę należy przesiać.
Z tej porcji ciasta wychodzi 8-10 bułek.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i wsypujemy suche drożdże. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wyrośnięte bułki naciskamy tępą stroną noża pośrodku i oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut.
Wyborne bułki zwykłe na maślance gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz