MAKATKA

środa, 21 lutego 2024

Bułki zwykłe na maślance


Bułki zwykłe na maślance

Proste ciasto na maślance i drożdżach, z którego upieczemy pyszne, delikatne bułki, takie jakie piekły nasze babcie. Dawniej na wsi chleb i bułki piekło się na maślance lub serwatce, ponieważ było ich pod dostatkiem w każdym wiejskim domu. Pieczywo na maślance jest smaczne, delikatne, pięknie wyrasta i dłużej utrzymuje świeżość niż pieczone na wodzie. Polecamy nasze bułeczki, receptura jest stara i sprawdzona!

Składniki:

  • 530 g mąki tortowej lub typ 500
  • 8 g suchych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta muszą być ciepłe, nie gorące.

Mąkę należy przesiać.

Z tej porcji ciasta wychodzi 8-10 bułek.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i wsypujemy suche drożdże. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.



Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy go na 8-10 równych części (możemy porcje ciasta ważyć, dla pewności, ale nie jest to konieczne). Teraz formujemy zgrabne kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem tylko na 15-20 minut.



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wyrośnięte bułki naciskamy tępą stroną noża pośrodku i oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut.

Wyborne bułki zwykłe na maślance gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz