MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Kluski dyniowe z dziurka


 Kluski dyniowe z dziurką

Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe z dziurką. Trwa właśnie sezon na dynię, trzeba korzystać z dorodnych owoców i warzyw pełnych witamin. Proponujemy więc wyśmienite kluski z dziurką, które można serwować z masełkiem, na słodko lub z sosem pieczeniowym. Co kto lubi.

Składniki:

  • 200 g pulpy dyniowej z dyni hokkaido (waga gotowej pulpy, którą sami zrobimy)
  • 400 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka mąki pszennej( w przybliżeniu)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła roztopionego na patelni

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy posolone do miękkości. Dobrze odcedzamy i odparowujemy, aby nie były wodniste. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na pulpę.

Dynię(u nas wyszła 1/2 dyni hokkaido, ale można wziąć dynię zwyczajną) obieramy ze skórki, wydrążamy środek i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywą. Dusimy dynię, aż zmięknie.



 Następnie odkrywamy patelnię i mieszając od czasu do czasu, odparowujemy jak najwięcej wody, aby pulpa dyniowa była w miarę gęsta. Na koniec miksujemy dynię blenderem.



Przekładamy dynię i ziemniaki do dużej miski. Dodajemy jajko, obie mąki i szczyptę soli. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i klei się nam do rąk, podsypujemy je mąką pszenną. Działamy tak do momentu, aż ciasto będzie zwarte, ale mięciutkie, żeby kluski nie były za twarde.



Kulamy kluski w dłoniach dobrze maczanych w mące i odkładamy na blat podsypany mąką. W międzyczasie nastawiamy garnek z dużą ilością wody. Gotującą się wodę solimy. Wrzucamy na nią kluski partiami. U nas wyszły dwie partie klusek. Mieszamy ostrożnie, aby nie przywarły do dna i od wypłynięcia na wierzch, gotujemy je na zmniejszonym ogniu około 5 minut.



Gotowe kluski odcedzamy, wykładamy na talerze i polewamy masełkiem lub sosem pieczeniowym.



Nasze rady:

Dynia i ziemniaki gotują się w podobnym czasie, tj. około 20 minut. Najważniejsze, aby obie masy dobrze odparować, wtedy damy mniej mąki i kluseczki będą mięciutkie.

Jeśli chcemy aby kluseczki miały piękny, pomarańczowy kolor użyjmy do ich zrobienia dyni hokkaido. Ma ona bardziej intensywny kolor, w smaku też jest według nas bardziej wyrazista.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz