Kulajda-czeska zupa grzybowa
Kulajda
to jedna z najpopularniejszych czeskich zup obok oczywiście
bramborackiej, cibulovej, cesnekovej i zeleninovej polevki.
Szczególnie lubiana i przyrządzana jest na południu Czech, ale i w
naszych, polskich, sudeckich restauracjach można ją spotkać.
Co
odróżnia kulajdę od innych zup? Jest przyprawiana na słodko-kwaśno
i podawana z jajkiem w koszulce lub gotowanym na półmiękko.
Jesienią, w sezonie grzybowym podaje się ją ze świeżymi
grzybami, zimą z mrożonymi lub suszonymi z dodatkiem pieczarek.
Ocet i cukier wydobywają z grzybów wspaniały aromat i smak.
Zupa
jest genialnie pyszna i bardzo pożywna. Warto spróbować!
Składniki
na 4-5 porcji:
- garść
podgrzybków lub borowików suszonych
- 50
dkg brązowych pieczarek
- 4-5
ziemniaków
- 1
marchew
- 4-5
jajek
- 1
cebula
- pęczek
kopru
- 2
łyżki masła
- 2
czubate łyżki mąki
- 250
ml kwaśnej śmietany 18%
- sól,
pieprz i szczypta kminku do smaku
- 2
łyżki maggi
- 1
łyżka octu lub soku z cytryny
- 1
czubata łyżeczka cukru
- 2
liście laurowe
- 4
kulki ziela angielskiego
Sposób
wykonania:
Suszone
grzyby moczymy w letniej wodzie kilka godzin przed gotowaniem
kulajdy.
Do
garnka o pojemności 4 litrów wrzucamy masło i podsmażamy na nim
cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki przekrojone na ćwiartki,
jeśli są duże lub mniejsze na połówki. Suszone grzyby gotujemy
30 minut w wodzie, w której się moczyły. Dajemy do nich liście
laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli.
Marchewkę
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do
pieczarek już podsmażonych. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę,
dorzucamy do garnka z pieczarkami, chwilę podsmażamy, stale
mieszając. Zalewamy warzywa wodą z grzybów suszonych, dolewamy 1
litr wody i pokrojone drobniej grzyby suszone.
Gotujemy
zupę do miękkości ziemniaków. Następnie przyprawiamy ją do
smaku solą, pieprzem, kminkiem i maggi.
Do
śmietany wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mąkę. Całość dobrze
mieszamy do rozpuszczenia mąki, hartujemy chochelką płynu z zupy i
łączymy z kulajdą. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Kulajda gotowa!
Kulajdę
podajemy z jajkiem ugotowanym na półmiękko lub w koszulce. Do
każdego talerza nalewamy zupę i wkładamy jajko. Można pominąć
jajka i podać zupę z chlebem, ale z jajkiem kulajda jest prawdziwie
czeską polevką!