MAKATKA

sobota, 17 lutego 2024

Krem kawowy

Krem kawowy

Krem maślany z mlekiem słodkim skondensowanym o smaku kawowym. Bardzo prosty do zrobienia. Nadaje się do przekładania tortów, tynkowania i ozdabiania. Smaczny, stabilny i gładki.

Składniki do przełożenia i ozdobienia tortu o średnicy 20 cm:

  • 2 żółtka
  • 40 ml wody
  • 240 g mleka waniliowego zagęszczonego z tubki lub puszki
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 400 g masła 82%

Sposób wykonania:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy 40 ml wody, wbijamy żółtka i dodajemy mleko zagęszczone. Dokładnie łączymy składniki, wstawiamy na umiarkowany ogień, mieszamy stale doprowadzając masę do zagotowania. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki i masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia. Przelewamy do naczynia szklanego i przykrywamy folią spożywczą „w kontakt” z masą, aby nie tworzył się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. 

Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! 

W dwóch łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy dwie łyżki kawy. Odkładamy rozpuszczoną kawę na bok do przestudzenia.

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Do ubitego masła wlewamy przestudzoną kawę i dobrze łączymy masło z kawą. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę mleczną. Mieszamy ją tylko do połączenia składników. Na koniec masę należy przemieszać łopatką silikonową lub łyżką.

Doskonały krem kawowy gotowy do użycia!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz