Sałatka w stylu śródziemnomorskim
Prosta i szybka sałatka, kojarząca się ze słonecznym i błękitnym niebem nad Morzem Śródziemnym. Doskonały dodatek do dań obiadowych, ale również samodzielne danie, na przykład z chrupiącymi grzankami lub chlebkiem pita.
Składniki:
Porcja na 3-4 osoby
- 3 szklanki roszponki
- 2 średnie pomidory
- 1 czerwona papryka
- szklanka zielonych oliwek
- 1 cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżka cytryny
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki jogurtu
Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na duży, płaski talerz, na niej układamy pokrojone w kostkę pomidory. Na wierzchu wykładamy pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę i oliwki.
Całość skrapiamy sosem z oliwy połączonej z solą, cukrem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cytryną. Jogurt łączymy z czosnkiem i szczyptą soli. Robimy na sałatce kleksy jogurtowe.
Ekspresowa sałatka w stylu śródziemnomorskim gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz