MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Kotlety panierowane z karkówki

Kotlety panierowane z karkówki

Kotlety z karkówki w panierce, smażone na patelni są równie smaczne jak tradycyjne schabowe.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety 1,5 do 2 cm (zawsze w poprzek włókien). Tak przygotowane kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko i oprószamy przyprawami.



Do osobnych talerzy dajemy mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej .

Tak przygotowane kotlety z karkówki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z jednej strony na rumiano na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i smażymy je na małym ogniu. Trzymamy tak kotlety jeszcze 8-10 minut, aby się zarumieniły i doszły. Zdejmujemy z patelni i od razu wykładamy na talerze.



Kotlety panierowane z karkówki gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz