Kotlety panierowane z karkówki
Kotlety z karkówki w panierce, smażone na patelni są równie smaczne jak tradycyjne schabowe.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety 1,5 do 2 cm (zawsze w poprzek włókien). Tak przygotowane kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko i oprószamy przyprawami.
Do osobnych talerzy dajemy mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej .
Tak przygotowane kotlety z karkówki kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z jednej strony na rumiano na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę i smażymy je na małym ogniu. Trzymamy tak kotlety jeszcze 8-10 minut, aby się zarumieniły i doszły. Zdejmujemy z patelni i od razu wykładamy na talerze.
Kotlety panierowane z karkówki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz