MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Tradycyjne kotlety mielone


 Tradycyjne kotlety mielone

Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie. Możemy je robić z różnych mięs :drobiu, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i mieszane. Najbardziej tradycyjne to te wieprzowe. Nasze będą z szynki wieprzowej, przyprawionej majerankiem i podsmażaną cebulką.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 bułka kajzerka

  • szklanka zimnej wody

  • łyżka majeranku

  • łyżeczka papryki czerwonej w proszku

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki masła

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.


Masę dokładnie wyrabiamy. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Tradycyjne kotlety mielone gotowe!



Nasze rady:

Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.
    Mięso należy dokładnie wyrobić, najlepiej rękoma.
      Bułkę zamaczamy zawsze w zimnym mleku lub wodzie. Będzie miękka i pulchna, a kotlety soczyste w środku.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz