Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie. Możemy je robić z różnych mięs :drobiu, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i mieszane. Najbardziej tradycyjne to te wieprzowe. Nasze będą z szynki wieprzowej, przyprawionej majerankiem i podsmażaną cebulką.
Składniki:
1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka
szklanka zimnej wody
łyżka majeranku
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
bułka tarta do obtaczania kotletów
3 łyżki oleju
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Tradycyjne kotlety mielone gotowe!
Nasze rady:
Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz