piątek, 9 maja 2025

Pierś z kurczaka w cebuli

Szybki obiad, czyli pierś z kurczaka saute w dużej ilości cebuli, doskonale przyprawiona -aromatyczna i delikatna.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżka posiekanej natki

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłużna dwie części. Lekko zbijamy dłonią.

Dwie łyżki oleju dajemy do miski. Wsypujemy szczyptę soli i pieprzu, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz ziołowy i przyprawę gyros. Wszystko mieszamy, obtaczamy mięso w tej marynacie .



Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Smażymy na nim filety z obu stron na rumiano.

W tym czasie kroimy cebulę w półplastry.

Mięso zdejmujemy na chwilę z patelni i wrzucamy na nią cebulę, lekko solimy. Kiedy jest już szklista układamy na niej kotlety z kurczaka, chwilę całość smażymy, aby cebula doszła a kotlety się ogrzały.



 Kotlety z cebulką przekładamy na talerze i posypujemy natką.



Zapomniało się nam posypać danie natką do zdjęć. Ups!

Kruchutka i pyszna pierś z kurczaka w cebuli gotowa!

 

czwartek, 8 maja 2025

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotlety mielone z ryżem lub kaszą i posiekaną kapustą podsmażone i na koniec duszone w sosie pomidorowym.

Jest to potrawa tak znana i często spotykana w naszej kuchni, że można ją uznać za stare, tradycyjne danie kuchni polskiej. Szczególnie smaczne gołąbki bez zawijania są z młodą kapustą, delikatną i słodką, a jeśli dodamy do nich zamiast ryżu drobną kaszę wiejską to otrzymamy potrawę niemalże królewską.

Składniki:

  • 30 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2/3 szklanki kaszy drobnej wiejskiej
  • 40 dkg młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 10 dkg smalcu
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czubata soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki bułki tartej i mąki
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Przekładamy do miski, solimy i wyciskamy w dłoniach. Odstawiamy na bok, aby puściła sok i zmiękła.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy.

Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce smalcu, na dużej i głębokiej patelni. Studzimy.

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, kaszę, odciśniętą z soku kapustę i podsmażoną cebulkę.



Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dorzucamy jajka i bułkę tartą. Dobrze wyrabiamy masę gołąbkową.

Na patelni, na której rumieniliśmy cebulę rozgrzewamy resztę smalcu. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy je na rumiano z obu stron.



Następnie zalewamy je 1.5 szklanki gorącej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kotlety pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut.



Gołąbki bez zawijania gotowe!

 

wtorek, 6 maja 2025

Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona słodko-kwaśno odrobiną soku z cytryny i posypana dużą ilością koperku to jedna z najsmaczniejszych nowalijek wiosennych. Do niej młode ziemniaczki i nic więcej nie trzeba. Proste, wyśmienite danie!

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty- 450 g poszatkowanej
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa wędzona -śląska lu podwawelska lub swojska
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 dobra łyżka mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści, myjemy i szatkujemy dosyć drobno.



Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię 28 cm średnicy i wysmażamy na niej boczek z kiełbasą.

W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Smażymy całość chwilę.



Dodajemy poszatkowaną kapustę. Zalewamy kapustę 1/2 szklanki gorącej wody, przyprawiamy solą pieprzem. Dodajemy na patelnię ziele angielskie oraz liście laurowe. Dusimy kapustę 10 minut pod przykryciem.



W małej miseczce rozcieramy miękkie masło z mąką, aż pozbędziemy się grudek. 




Tak przygotowaną zaklepką zaciągamy kapustę i przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Wyłączamy ogień, zasypujemy kapustę posiekanym koperkiem.



Młoda kapusta na ciepło gotowa!   

 

poniedziałek, 5 maja 2025

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczne lecz połączone z pieczarkami, doskonale przyprawione, zawinięte w naleśniki, opanierowane i przyrumienione stanie się wyśmienitym daniem.

Składniki:

farsz

  • 60 dkg mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1/4 selera z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka masła

naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju +olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo

  • 2 jajka
  • około szklanki bułki tartej
  • Sposób wykonania:

Smażymy naleśniki.

    Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

    Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.




    Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.

    Przygotowujemy farsz.

    Mięso gotowane z rosołu razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki oraz masło. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. 



    Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy farsz. Farsz ma być dosyć luźny.



    Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.

    Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę.



     Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce. Do drugiej sypiemy bułkę tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu.




    Krokiety z mięsem i pieczarkami gotowe!



 

niedziela, 4 maja 2025

Wielka micha sałatki hawajskiej


Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać ma większej imprezie, sprawdzi się również na grillu. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu ryżowego orzo
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa z syropu
  • 1 duży ogórek wężowy
  • 1 por (biała część)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dkg szynki konserwowej w plastrach

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • czubata łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy w cząstki. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Szynkę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy sałatkę, wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.




Wielka micha sałatki hawajskiej gotowa!

 

piątek, 2 maja 2025

Sos tzatziki po polsku

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć! W naszym sosie zamiast świeżego ogórka (jak w oryginalnej wersji greckiej) dodamy pysznego ogórka małosolnego. Będą tzatziki po polsku.

Składniki:

  • 1 duży jogurt grecki 0,5l
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki małosolne
  • mały pęczek posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka

Sposób przygotowania:

Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.
Ogórki małosolne trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek (dwie spore garści ).
Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem, aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.

Nasza rada:

Na naszym blogu znajdziecie również przepis na tzatziki tradycyjne na wzór grecki:


 
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/02/sos-tzatziki.html

Kiełbasa chłopska grillowana w przyprawach

Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majową sobotę i niedzielę. Prosto i smacznie!

Składniki:

  • 10-12 kiełbasek dobrej jakości, np. chłopskich, swojskich, jałowcowych lub śląskich
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego

Sposób wykonania:

Przyprawy i zioła mieszamy z olejem oraz ketchupem w dużej misce.



Kiełbaski nacinamy niezbyt głęboko i z każdej strony po skosie, dobrze wmasowujemy w nie zrobioną uprzednio marynatę. Układamy kiełbaski na talerzu, owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na godzinę, aby przeszły aromatem przypraw.



Teraz możemy rozpalić grilla i grillować kiełbaski do zarumienienia. Możemy kłaść je bezpośrednio na ruszt lub grillować na tackach aluminiowych.



Kiełbasa grillowana w przyprawach gotowa!

 

czwartek, 1 maja 2025

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Pokazał się pierwszy rabarbar i możemy upiec ciacho idealne na majówkę. Będzie smakowało wszystkim -słodki i puszysty spód, lekko kwaskowa i soczysta warstwa owocowa zwieńczona chrupiącą górą, czyli trzy w jednym. Przy tym bardzo łatwe do upieczenia, z rabarbarem smakuje doskonale, ale można je piec z truskawkami, malinami lub śliwkami.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka L
  • 2, 5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 300-350 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Formę do pieczenia 28x18 cm wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Najpierw robimy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki przekładamy do miski i łączymy rękoma, aż kruszonka uzyska konsystencję żwirku. Odkładamy kruszonkę do lodówki.



Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki. Przekładamy go do miski, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na bok.



Ciasto. Do misy miksera wbijamy całe jajka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy przez minutę na wysokich obrotach. Pomału dosypujemy cukier, nadal ubijamy, aż masa się napuszy i zbieleje, około 3-4 minuty. Następnie wlewamy maślankę i olej. Krótko miksujemy i dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki.



 Wyrównujemy. Układamy na wierzchu rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.



Pieczemy ciasto 40-50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.



Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką gotowe!

 

środa, 30 kwietnia 2025

Sałatka na majówkę

Prosta sałatka z młodych liści szpinaku i botwiny, pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli i rzodkiewek, polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji i do majowego grilla.

Składniki:

  • mix młodych liści szpinaku, botwiny – 3-4 garści
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki gruntowe nieduże
  • 4-5 rzodkiewek
  • garść czarnych oliwek
  • 100 g sera typu feta

sos winegret:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.



Mix listków wykładamy do miski. Pomidorki kroimy na ósemki, cebulę, rzodkiewki i ogórki w półplasterki. Dodajemy do młodych listków. Na koniec dajemy oliwki.

Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy. Na wierzchu układamy pokruszony ser feta.

Sałatka z młodych liści z warzywami, fetą i sosem winegret gotowa! 

 

Sałatka ziemniaczana na grilla

Bardzo smaczna i prosta sałatka, doskonała do grillowanych mięs. Przygotowanie jej nie zajmie nam
dużo czasu, gościom będzie smakowała.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ogórki konserwowe
  • szklanka groszku z puszki

Sos do sałatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18%
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i zalewamy wodą. Lekko solimy, gotujemy 20 minut licząc od zagotowania wody. Odcedzamy, odkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowały, przykrywamy pokrywką, na nią kładziemy ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.



W dużej misce mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżony czosnek oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu.

Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w nieco grubszą kostkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa i odcedzony groszek przekładamy do miski z sosem. Mieszamy całość. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka ziemniaczana do grillowanych mięs gotowa!


Karkówka z grilla


Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

https://rajchelewa.blogspot.com/2025/04/marynata-do-karkowki.html



    Wyjmujemy kotlety z lodówki godzinę przed grillowaniem, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą, która obciekła z kotletów. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.



    Karkówka z grilla gotowa!

 

Marynata do karkówki

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mięsu odpowiedni smak i kruchość, dzięki czemu danie będzie wyśmienite. Dzisiaj proponujemy zamarynować karkówkę w aromatycznych ziołach i przyprawach oraz w musztardzie.

Składniki:

  • 1 kg karkówki (6-7 plastrów)
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.

Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.

Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.

Do dużej, szklanej miski wlewamy olej i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i i sos sojowy. Mieszamy całość dokładnie.



Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy jeden na drugim na talerzu. Przykrywamy talerz folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.

Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.

 

wtorek, 29 kwietnia 2025

Szaszłyki z patelni

Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na patelni domowym sposobem o każdej porze roku i bez względu na pogodę. Smakują wybornie, są dobrze doprawione i soczyste. Możemy podać je z ziemniaczkami lub chlebem i ulubioną sałatką. Sprawdzą się na imprezie domowej lub jako danie obiadowe. Proste, szybkie danie dla wszystkich.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • patyczki do szaszłyków

Sposób wykonania:

Z jednej dużej piersi kurczaka wyszły nam dosyć spore cztery szaszłyki.

Patelnia ma 28 cm średnicy, przycinamy patyczki do szaszłyków tak, aby mieściły się na niej.

Marynujemy mięso. Do miski przekładamy przyprawy i pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Plasterki nie mają być zbyt grube, czyli około 1,5 cm. Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy je na pół godziny (nie do lodówki).



Cebulę kroimy w grube krążki. Lekko solimy i odkładamy na bok.

Kawałki piersi nadziewamy na patyczki -mniejsze plasterki pojedynczo, większe podwójnie, tak aby szaszłyk był równy, zgrabny.



Kładziemy szaszłyki na rozgrzanej patelni i obsmażamy na rumiano z obu stron na dużym ogniu.



Następnie zdejmujemy je na chwilę i wrzucamy na patelnię cebulkę, a na niej układamy szaszłyki.



Smażymy całość, aż cebulę zeszklimy lub przysmażymy na rumiano. Jak kto lubi. My wolimy cebulkę lekko podsmażoną, taka nam najbardziej odpowiada.



Szaszłyki z patelni gotowe!