Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotlety mielone z ryżem lub kaszą i posiekaną kapustą podsmażone i na koniec duszone w sosie pomidorowym.
Jest to potrawa tak znana i często spotykana w naszej kuchni, że można ją uznać za stare, tradycyjne danie kuchni polskiej. Szczególnie smaczne gołąbki bez zawijania są z młodą kapustą, delikatną i słodką, a jeśli dodamy do nich zamiast ryżu drobną kaszę wiejską to otrzymamy potrawę niemalże królewską.
Składniki:
- 30 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2/3 szklanki kaszy drobnej wiejskiej
- 40 dkg młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 10 dkg smalcu
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czubata soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki bułki tartej i mąki
- 2-3 liście laurowe
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Przekładamy do miski, solimy i wyciskamy w dłoniach. Odstawiamy na bok, aby puściła sok i zmiękła.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce smalcu, na dużej i głębokiej patelni. Studzimy.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, kaszę, odciśniętą z soku kapustę i podsmażoną cebulkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dorzucamy jajka i bułkę tartą. Dobrze wyrabiamy masę gołąbkową.
Na patelni, na której rumieniliśmy cebulę rozgrzewamy resztę smalcu. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy je na rumiano z obu stron.
Następnie zalewamy je 1.5 szklanki gorącej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kotlety pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut.
Gołąbki bez zawijania gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz