piątek, 9 maja 2025

Pierś z kurczaka w cebuli

Szybki obiad, czyli pierś z kurczaka saute w dużej ilości cebuli, doskonale przyprawiona -aromatyczna i delikatna.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżka posiekanej natki

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłużna dwie części. Lekko zbijamy dłonią.

Dwie łyżki oleju dajemy do miski. Wsypujemy szczyptę soli i pieprzu, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz ziołowy i przyprawę gyros. Wszystko mieszamy, obtaczamy mięso w tej marynacie .



Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Smażymy na nim filety z obu stron na rumiano.

W tym czasie kroimy cebulę w półplastry.

Mięso zdejmujemy na chwilę z patelni i wrzucamy na nią cebulę, lekko solimy. Kiedy jest już szklista układamy na niej kotlety z kurczaka, chwilę całość smażymy, aby cebula doszła a kotlety się ogrzały.



 Kotlety z cebulką przekładamy na talerze i posypujemy natką.



Zapomniało się nam posypać danie natką do zdjęć. Ups!

Kruchutka i pyszna pierś z kurczaka w cebuli gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz