Szybki obiad, czyli pierś z kurczaka saute w dużej ilości cebuli, doskonale przyprawiona -aromatyczna i delikatna.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżka posiekanej natki
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłużna dwie części. Lekko zbijamy dłonią.
Dwie łyżki oleju dajemy do miski. Wsypujemy szczyptę soli i pieprzu, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz ziołowy i przyprawę gyros. Wszystko mieszamy, obtaczamy mięso w tej marynacie .
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Smażymy na nim filety z obu stron na rumiano.
W tym czasie kroimy cebulę w półplastry.
Mięso zdejmujemy na chwilę z patelni i wrzucamy na nią cebulę, lekko solimy. Kiedy jest już szklista układamy na niej kotlety z kurczaka, chwilę całość smażymy, aby cebula doszła a kotlety się ogrzały.
Kotlety z cebulką przekładamy na talerze i posypujemy natką.
Zapomniało się nam posypać danie natką do zdjęć. Ups!
Kruchutka i pyszna pierś z kurczaka w cebuli gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz