niedziela, 4 sierpnia 2024

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w sosie pomidorowym. Nasza ulubiona wersja farszu wypełniającego łódeczki paprykowe.

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 30 dkg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego
  • 1 łyżka maggi

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz seler naciowy pokrojony w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut, odrobinę solimy, dodajemy mięso mielone. Farsz dusimy, aż mięso straci czerwony kolor.



 Przekładamy gotowy farsz do miski, łączymy go z ryżem i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku.

Papryki przekrawamy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Napełniamy farszem.

Na patelni, na której smażył się farsz rozgrzewamy bulion, dajemy do niego koncentrat, przekładamy papryki. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu faszerowane papryki do miękkości, około 30 minut.



Następnie odkrywamy patelnię, posypujemy farsz startym serem, do sosu dodajemy maggi. Jeśli za mocno odparował w trakcie duszenia uzupełniamy go gorącą wodą i zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.



Papryka faszerowana warzywami, mięsem mielonym i ryżem gotowa!

 


Chutney z mirabelek

Chutney z mirabelek

Pyszny sos, który doskonale pasuje do różnych dań. Mirabelkowy chutney jest szczególnie smaczny, ponieważ ma w sobie w sam raz słodycz i kwaśność potrzebną do wydobycia tego co najlepsze z mięs, ryb i serów. Do tego łatwo się go przygotowuje.

Składniki:

  • 1/2 kg mirabelek (najlepiej lekko niedojrzałych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 goździki
  • mała papryczka chilli

Sposób przyrządzenia:

Mirabelki myjemy i w całości wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem, wstawiamy na ogień. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną.




Następnie przecieramy dokładnie przez sito i wyrzucamy pestki. Przecedzoną pulpę przekładamy ponownie do rondelka i gotujemy ją nadal, aż zgęstnieje, nabierze ciemnego, bursztynowego koloru.



 Wysmażamy mirabelki tak około 1/2 godziny, stale mieszając. Po czym dodajemy czosnek roztarty z solą, szczyptę cynamonu, 2-3 zmiażdżone w moździerzu goździki i papryczkę chilli w całości. Podgrzewamy chutney jeszcze 15 minut  na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy papryczkę, przekładamy gorący sos do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Chutney mirabelkowy nadaje się od razu do jedzenia. Zamknięty na gorąco może stać w lodówce 2-3 miesiące. 



 

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może - bez usuwania pestek, bez długich przygotowań. W sezonie na mirabelki owoce są dostępne praktycznie za darmo - wiele drzew mirabelek rośnie dziko. W Wielkopolsce jest ich pełno nawet w miejskich parkach.

Składniki:

  • 1 kg mirabelek
  • 1 goździk na słoik
  • 3 litrowe słoiki

zalewa:

  • 1,2 l wody
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Mirabelki myjemy i wsypujemy do wyparzonych słoików.



Wodę do zalewy wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny ( przecedzony przez sitko).



Gorącym syropem zalewamy owoce w słoikach. Do każdego wrzucamy po jednym goździku. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy. Czas pasteryzacji- 10 minut od zagotowania.

Na koniec wyjmujemy słoiki z gara, przekładamy na ściereczkę do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia, najlepiej przykryte ręcznikiem.

Prosty i szybki kompot z mirabelek gotowy!

Kompot jest niezwykle esencjonalny i smaczny, przed podaniem można go rozcieńczać wodą. Nasza babcia zawsze dodawała do zalewy odrobinę octu, który bardzo podkreślał smak śliwek. My wolimy dodać sok z cytryny. Goździków oczywiście nie trzeba dodawać, nie każdy je lubi. Jeśli mirabelki są trochę kwaśne dodajmy kilka łyżek cukru więcej.

 


Wątróbka drobiowa duszona w cebuli i jabłkach

 Wątróbka drobiowa duszona w cebuli i jabłkach

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli i jabłkach, lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • jedno duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki, jabłka pozbawiamy środków i kroimy w ósemki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy umytą oraz osuszoną wątróbkę. Lekko ją solimy. Podsmażamy z obu stron na rumiano. Dodajemy do wątróbki cebulę oraz jabłka. Dusimy wątróbkę z jabłkiem i cebulą około 5-8 minut. Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz.



Wątróbka drobiowa duszona w cebuli i jabłkach gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.

 

sobota, 3 sierpnia 2024

Chleb pszenno -żytni baltonowski

Chleb pszenno -żytni baltonowski

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. W czasach naszego dzieciństwa i młodości, czyli w latach 70-tych i 80-tych to najpopularniejsze pieczywo dostępne w sprzedaży i dzisiaj chleb baltonowski cieszy się dużym powodzeniem, choć wybór pieczywa jest o wiele bogatszy niż 30-40 lat temu.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 350 ml ciepłej wody

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.

Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej. Wyrabiamy całość około 15 minut. Pozostawiamy wyrobione ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.



Następnie formujemy ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Odkładamy ciasto w foremce, przykryte ściereczką na godzinę, do ponownego wyrośnięcia. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki.



Po tym czasie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie zwilżamy wierzch ciasta.



Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni baltonowski gotowy!

 


piątek, 2 sierpnia 2024

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony borówkami i galaretką. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe

spód:

  • 15 podłużnych biszkoptów

wierzch:

  • 300 g borówek
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Biszkopty układamy na dnie formy o wymiarach 28x18 cm, wyłożonej tylko po bokach papierem do pieczenia lub folią rantową.

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody wody.

Galaretki malinowe rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość, aż śmietanka mocno zgęstnieje. Nie musi być ubita na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki malinowe. Krótko miksujemy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na biszkopty. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł.



 Następnie układamy na wierzchu owoce i zalewamy je lekko tężejącą galaretką pomarańczową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.



Prosty sernik na zimno z borówkami gotowy!



 

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana to doskonały dodatek  do kanapek, sałatek i również dekoracji potraw. Latem, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza można ją zaprawić, zimą jeść z apetytem.


Składniki:

  • 5-6 słoików 0,9 l lub 8-9 0,5 l
Papryka :
  • 3 kg papryki czerwonej
Zalewa :
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
Przyprawy do słoików:
  • po 2-3 kulki ziela angielskiego
  •  po jednym liściu laurowym
  • pieprz czarny- 4-5 kulek
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy paprykę i zalewę, która musi przestygnąć.

Paprykę myjemy, dzielimy na dwie lub cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.




Następnie robimy zalewę. Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą  wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Do litrowych lub półlitrowych słoików wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy.




 Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut. Gotowe wyjmujemy jeszcze gorące, dokręcamy dekielki i odstawiamy do przestudzenia do góry dnem.




Nasza rada:


Nie gotujemy 
słoików dłużej niż 8 minut, żeby papryka nie zmiękła za mocno.

Możemy do zapraw użyć paprykę kolorową, najważniejsze aby była jędrna, świeża i dosyć mięsista, gruba.

czwartek, 1 sierpnia 2024

Śliwki w grzanym winie

Śliwki w grzanym winie

Korzenne śliwki doskonałe jako przekąska, ale można też je wykorzystać jako dodatek do ciast. Prosta receptura, 15 minut pracy i do spiżarni. Zimą takie rarytasy smakują wybornie!

Składniki:

  • 2 słoiczki od dżemu
  • 500 g śliwek bez pestek
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki

Sposób wykonania:

Umyte śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki, ważymy. Słoiki wyparzamy. Układamy w nich dosyć ciasno owoce.



Do rondelka wlewamy wodę i wino, wsypujemy cukier oraz przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku 20 minut w temperaturze 120 °C.

Śliwki w winie gotowe!



 

Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Mocno czekoladowe, wilgotne z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ekspresowe w wykonaniu, banalnie proste. Zawsze się udają, a do tego moje dzieci i wnuki uwielbiają te babeczki.

Składniki na 16 niedużych babeczek:

  • 2 szklanka mąki tortowej
  • 2 duże jaja lub 3 małe
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Wbijamy dwa jajka do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem całość na kogel-mogel( ok. 5 min). Dodajemy mleko i olej, łączymy . Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy mikserem, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i posiekane orzechy. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Do formy muffinkowej wkładamy papilotki, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.



 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 18- 20 minut.

 Muffinki gotowe!

Nasze rady:

Muffinki pieczemy w dwóch turach, ponieważ ciasta jest dużo, a na blaszce tylko 12 foremek. Pieką się szybko, więc to nie jest problem.

Najważniejsze, aby je piec według czasu podanego w przepisie. „Przeciągnięte” babeczki w piekarniku są suche i niezbyt smaczne. W ogóle ciasta czekoladowe nie powinny zbyt długo być pieczone, ponieważ tracą wilgotność.

Babeczki można dowolnie udekorować: cukrem pudrem, polewą czekoladową, bitą śmietaną lub ulubionym kremem.

Deser brzoskwiniowy

Deser brzoskwiniowy

Efektowny deser z masy serowo -śmietanowej i musu brzoskwiniowego, coś na wzór sernika na zimno podanego w pucharkach. Możemy zrobić go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Smaczny pucharek brzoskwiniowy przygotowany w kilka chwil, który zachwyci gości.

Składniki:

 z tej porcji wychodzi 6-8 pucharków

  • kawałek babki, biszkoptu lub 6-8 ciastek biszkoptowych
  • 400 g brzoskwiń w syropie+syrop 120 ml
  • 200 ml kremówki
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 20 g żelatyny
  • 200 g twarogu

Sposób wykonania:

Do małej miseczki wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją 120 ml syropu brzoskwiniowego i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

Odsączone z syropu brzoskwinie miksujemy na pulpę. Pokruszony twaróg razem z połową cukru i śmietaną 18% miksujemy blenderem na jednolitą masę.

W głębokim, suchym naczyniu ubijamy kremówkę z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do ubitej kremówki, niezbyt sztywno, dodajemy twaróg. Łączymy obie masy.

Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 1/3 żelatyny wlewamy do masy brzoskwiniowej i mieszamy. 2/3 łączymy z dwiema łyżkami masy serowej i wlewamy do pozostałej masy serowej, krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Gotowy krem serowy wylewamy na biszkopty pokruszone i wsypane na dno pucharków. Na krem wylewamy ostrożnie, najlepiej po łyżce, masę brzoskwiniową.

Na koniec wykałaczką, kolistymi ruchami, wyciągamy białą masę na wierzch, aby powstał ładny wzór na powierzchni deseru.

Wstawiamy deser na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Gotowe pucharki przyozdabiamy bezami.

Deser brzoskwiniowy gotowy!



 

wtorek, 30 lipca 2024

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto na oleju. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim doskonale. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg śliwek 
  • 3 jaja L lub 4 M
  • 1 cukier wanilinowy duża paczka (16 g)
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka mleka
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
szklanka-250 ml

Kruszonka:
  • 1 i1/2 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (8 g)
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.



Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.



Placek ucierany ze śliwkami gotowy!



Nasza rada:

Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.

 

sobota, 27 lipca 2024

Ciasto imprezowe z malinami

Ciasto imprezowe z malinami

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi biszkoptami savoiardi i słodkimi malinami. Bajecznie pyszne!

Składniki:

  • 30 podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 250 g malin
  • 150 ml przegotowanej wody +łyżeczka soku z cytryny

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

krem mascarpone:

  • 300 ml kremówki 36%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix

Sposób wykonania:

Krem budyniowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Krem mascarpone:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia.  Cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton M1).

Składamy ciasto:

Na dnie blaszki o wymiarach 28x18 cm układamy biszkopty nasączone delikatnie wodą z cytryną. Na nie wykładamy krem budyniowy.



Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów, których już nie nasączamy.

Wykładamy na biszkopty krem mascarpone.



Wygładzamy i robimy rozetki z odłożonego kremu.



Na wierzchu ciasta układamy maliny, lekko wciskamy je w krem. Ciasto odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Efektowne i proste ciasto imprezowe z malinami gotowe!

 


Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych



Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szaszłyki są miękkie, soczyste i pełne smaku dzięki świetnej marynacie.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (około kilograma)
  • 2 duże cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła, mieszamy.

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm do 2,5 cm.



Tak przygotowane kawałki mięsa układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.



Następnie wmasowujemy ją w mięso. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polędwiczki wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w cząstki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, po jednym plasterku boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na jego najniższym poziomie. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 15 minut, aż dojdzie.

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!