sobota, 1 czerwca 2024

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o lekko bananowej nucie co składa się na wyborny smak i doskonały efekt. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę -jest proste do upieczenia. Polecamy je zwłaszcza osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast!

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 bardzo dojrzałe, duże banany
  • 2 jajka L
  • 120 ml oleju
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób wykonania:

Do miski przekładamy obrane ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem na papkę. Dodajemy olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką do połączenia składników.



Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy rózgą do połączenia składników.



Do suchych składników dodajemy mokre, krótko mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką niezbyt długo i intensywnie, aż składniki się połączą.



Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 19 lub 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach, wyrównujemy.



Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 55- 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.



Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozdrobnioną przekładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawiamy ją do przestygnięcia na około 10 minut.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.

Ciasto czekoladowe z bananami gotowe!



 

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Młoda fasolka szparagowa podana z bułką tartą i masełkiem to doskonały dodatek do letniego obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Latem, w upały lepsza od schabowego, a jej przyrządzenie trwa kilka minut i gotowe.


Składniki:

Składniki na gotowaną fasolkę

  • 0,5 kg młodej żółtej fasolki szparagowej
  • ok 1 l wody
  • łyżeczka soli

Składniki na bułkę tartą z masłem

  • pół szklanki bułki tartej - 50 g
  • pół kostki masła - 100 g

Sposób wykonania:

Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół.

Gotowe strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Garnek przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak. My czasami też tak robimy z fasolką, kalafiorem i brokułami.
Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż stara, a żółta trochę szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie rozgotowana gotujemy ją do 10 minut, licząc od momentu zagotowania.



Fasolkę idealnie ugotowaną wykładamy na durszlak umieszczony w komorze zlewu i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.

Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, wstawiamy patelnię na kuchenkę i na małym ogniu rumienimy bułkę, stale mieszając. Kiedy będzie już złocista dorzucamy do niej masło i zestawiamy z ognia. Do tak przygotowanej bułki tartej z masłem dorzucamy fasolkę i obtaczamy ją dobrze podgrzewając przez chwilę jednocześnie.



Fasolka szparagowa gotowa!



 

 

Kompot z czereśni do spiżarni

Kompot z czereśni do spiżarni

Kompot z czereśni zaprawiamy do słoików według starego przepisu z 1904 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, zawartego w „ Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej”.

Składniki:

  • 2 kg czereśni
  • 300 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1, 5 l wody
  • 5-6 słoików 1l

Sposób przyrządzenia:

Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.

1,5 litra wody gotujemy w dużym garnku, wsypujemy cukier i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Czereśnie pozbawiamy ogonków, myjemy. Następnie każdy owoc nakłuwamy wykałaczką w dwóch-trzech miejscach, owoce nie będą pękały w trakcie gotowania i szybciej oddadzą smak. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z gotującym się syropem. Kompot gotujemy około 5 minut pod przykryciem.

Gorący przelewamy do słoików i dopełniamy słoiki gotowaną wodą, jeśli jest taka potrzeba. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 plasterki cytryny. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 10 minut.

Kompot z czereśni gotowy do spiżarni!   

 

piątek, 31 maja 2024

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

pianka budyniowa:

  •  4 białka
  •  1 szklanka cukru
  •  1 cukier waniliowy-8 g
  •  2 budynie waniliowe bez cukru
  •  0,5 szklanki oleju
  •  szczypta soli

dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/2 wrzucamy do zamrażarki.



Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.  

Pianka budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość ubijamy na małych obrotach do połączenia składników.

Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.  



Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę.  Na piance układamy dość gęsto czereśnie.



 Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.


Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!

 

Chleb pszenno -żytni na suchym zakwasie

Chleb pszenno -żytni na suchym zakwasie

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki pestek dyni

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy nasiona dyni. Wyrabiamy całość około 10 minut. Ciasto jest luźne.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy ziarnami.



Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni na suchym zakwasie gotowy!

 


Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błyskawicznie przyrządzane i bardzo sycące. W sezonie szparagowym często serwujemy je na obiad. Prosto i smacznie.

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 listki lubczyku lub 1 łyżka maggi
  • 1 łyżeczka przyprawy kurczak złocisty lub curry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka wody
  • 3 łyżki startego parmezanu

Sposób przyrządzenia:

Mięso z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i przyprawie „złocisty kurczak” lub curry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim paski z kurczaka aż się lekko zezłocą.



Dorzucamy na patelnię seler naciowy pokrojony w półkrążki, czosnek pokrojony w plasterki, listki lubczyku posiekane i szparagi pokrojone w centymetrowe krążki (główki pozostawiamy w całości).



Całość podsmażamy około pięć minut, podlewamy wodą i przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy mięso i warzywa, aż szparagi zrobią się miękkie, ale chrupiące. Trwa to nie więcej niż 5 minut.



W międzyczasie czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do tak przyrządzonego kurczaka ze szparagami dajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.



Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami gotowy!

 

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Danie łatwe i błyskawiczne!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 (przesianej)
  • 400 ml jogurtu greckiego lub skyru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g pokrojonych świeżych truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placuszków

Sposób wykonania:

Składniki ciasta nie mogą być wzięte prosto z lodówki, zwłaszcza jogurt i jajka.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w plasterki lub kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki najlepiej przesiać, placuszki będą puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami należy dodać trochę mąki.



Do gotowego ciasta wrzucamy truskawki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy placuszki wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.

Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe gotowe!



 

czwartek, 30 maja 2024

Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

  Ciasto:

Blaszka 28x18 cm

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanka oleju (250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 400 g ulubionych owoców sezonowych (u nas truskawki)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 25 g masła

Sposób wykonania:

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

    Ciasto:

    Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



    Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy ciasto do piekarnika.



    Pieczemy w temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) około 45 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



    Ciasto widelcem mieszane gotowe!



 

Sałatka letnia z sosem winegret

Sałatka letnia z sosem winegret

Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów malinowych polana prostym sosem winegret. Kwintesencja lata na talerzu!

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 cebulki dymki
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

sos winegret

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Sok z cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy. 
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, dymkę w krążki, ogórki w plasterki niezbyt cienkie. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i polewamy sosem winegret.


Prosta, letnia sałatka gotowa!




Kaszka kukurydziana z truskawkami

Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym. Kaszka na mleku z truskawkami. Dzisiaj wybrałyśmy kaszkę kukurydzianą.

Składniki:

  • 1/2 l mleka+1/2 szklanki dodatkowo
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • czubata łyżka masła
  • 1/2 kg truskawek
  • łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień. Gotujemy ją stale mieszając ponieważ mocno zgęstnieje i może przywierać do dna garnka.

Jeśli zrobi się za gęsta możemy dolać w trakcie gotowania dodatkową porcję mleka. Kaszkę gotujemy na bardzo małym ogniu.

Po 8-10 minutach kaszka jest gotowa. Zestawiamy ją z ognia, słodzimy i rozpuszczamy w niej masło. Wylewamy na talerze.

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na kaszkę, posypujemy cukrem pudrem

Kaszka kukurydziana z truskawkami gotowa!





 

środa, 29 maja 2024

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację.

Składniki:

  • 20 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
  • 1/2 średniej wielkości główki kapusty młodej
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 25 dkg drobnych pieczarek
  • 3-4 listki lubczyku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę lub boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy lubczyk i podlewamy całość wodą. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10 minut.



Na koniec doprawiamy danie pieprzem, cukrem i solą, zakwaszamy sokiem z cytryny.

Młoda kapusta z pieczarkami gotowa!

 


Tarta owocowa z kremem mascarpone

Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem:
  • 200 ml schłodzonej kremówki
  • 8 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone
  • 2 łyżki kakao

owoce do ozdobienia tarty :

  • szklanka truskawek
  • szklanka borówek

polewa lustrzana:

  • 150 ml wody
  • 10 g cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml wody
  • 1/2 łyżki soku cytrynowego

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.



Krem.

Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.



Owoce.

Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki i borówki które pokrywamy polewą lustrzaną przy pomocy pędzelka.

Polewa lustrzana.

150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.

Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godzin

Tarta owocowa z kremem mascarpone gotowa!

 


Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami. Delicje dla dzieci i dorosłych!

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 40 dkg serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Do dużej miski wlewamy mleko, wodę gazowaną (jeśli nie mamy możemy dać w tych samych proporcjach bardzo ciepłą wodę przegotowaną), wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą. Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. Ciasto naleśnikowe ma trochę „odpocząć”.




 W tym czasie truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło i krótko obsmażamy na nim obtoczone w cukrze truskawki (tylko minutkę). Przekładamy truskawki do miseczki.




Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki, które dzięki dodatkowi sody są lekko puszyste. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, zwijamy w rulon, wykładamy na nie truskawki.

Pyszny deser gotowy!