Fasolka szparagowa z bułką tartą
Młoda fasolka szparagowa podana z bułką tartą i masełkiem to doskonały dodatek do letniego obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Latem, w upały lepsza od schabowego, a jej przyrządzenie trwa kilka minut i gotowe.
Składniki:
Składniki na gotowaną fasolkę
- 0,5 kg młodej żółtej fasolki szparagowej
- ok 1 l wody
- łyżeczka soli
Składniki na bułkę tartą z masłem
- pół szklanki bułki tartej - 50 g
- pół kostki masła - 100 g
Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół.
Gotowe
strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Garnek
przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie
się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do
takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal
gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki
łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak. My czasami też tak robimy
z fasolką, kalafiorem i brokułami.
Fasolka szparagowa młoda
ugotuje się znacznie szybciej niż stara, a żółta trochę
szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie
rozgotowana gotujemy ją do 10 minut, licząc od momentu
zagotowania.
Fasolkę idealnie ugotowaną wykładamy na durszlak umieszczony w komorze zlewu i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, wstawiamy patelnię na kuchenkę i na małym ogniu rumienimy bułkę, stale mieszając. Kiedy będzie już złocista dorzucamy do niej masło i zestawiamy z ognia. Do tak przygotowanej bułki tartej z masłem dorzucamy fasolkę i obtaczamy ją dobrze podgrzewając przez chwilę jednocześnie.
Fasolka szparagowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz