Ciasto czekoladowe z bananami
Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o lekko bananowej nucie co składa się na wyborny smak i doskonały efekt. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę -jest proste do upieczenia. Polecamy je zwłaszcza osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 bardzo dojrzałe, duże banany
- 2 jajka L
- 120 ml oleju
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Do miski przekładamy obrane ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem na papkę. Dodajemy olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy rózgą do połączenia składników.
Do suchych składników dodajemy mokre, krótko mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką niezbyt długo i intensywnie, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 19 lub 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach, wyrównujemy.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 55- 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozdrobnioną przekładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawiamy ją do przestygnięcia na około 10 minut.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.
Ciasto czekoladowe z bananami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz