MAKATKA

sobota, 1 czerwca 2024

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o lekko bananowej nucie co składa się na wyborny smak i doskonały efekt. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę -jest proste do upieczenia. Polecamy je zwłaszcza osobom, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast!

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 bardzo dojrzałe, duże banany
  • 2 jajka L
  • 120 ml oleju
  • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób wykonania:

Do miski przekładamy obrane ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem na papkę. Dodajemy olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy łyżką do połączenia składników.



Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy rózgą do połączenia składników.



Do suchych składników dodajemy mokre, krótko mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką niezbyt długo i intensywnie, aż składniki się połączą.



Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 19 lub 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach, wyrównujemy.



Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 55- 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.



Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Czekoladę rozdrobnioną przekładamy do gorącej śmietanki i rozpuszczamy. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawiamy ją do przestygnięcia na około 10 minut.
Gotową polewą polewamy wierzch ciasta.

Ciasto czekoladowe z bananami gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz