Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”
Prosta sałatka ziemniaczana z ogórkiem, dymką i rzodkiewką. Do niej sos czosnkowy i gotowe. Jest tak szybka do zrobienia, że aż trudno uwierzyć i oczywiście tak smaczna, że znika ze stołu raz, dwa.
Składniki:
- 6-8 młodych, małych ziemniaków ugotowanych
- pół pęczka rzodkiewki
- 2-3 dymki- cebulka i szczypior
- 2-3 ogórki świeże
Sos:
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do dużej miski dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.
Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do miski z sosem. Możemy ugotować więcej ziemniaków na obiad lub użyć tych, które nam zostały z obiadu.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Dajemy do miski. Na koniec siekamy dymkę ze szczypiorem, dorzucamy do sałatki.
Całość mieszamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Sałatka ziemniaczana „raz, dwa” gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz