MAKATKA

niedziela, 2 czerwca 2024

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa”

Prosta sałatka ziemniaczana z ogórkiem, dymką i rzodkiewką. Do niej sos czosnkowy i gotowe. Jest tak szybka do zrobienia, że aż trudno uwierzyć i oczywiście tak smaczna, że znika ze stołu raz, dwa.

Składniki:

  • 6-8 młodych, małych ziemniaków ugotowanych
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 2-3 dymki- cebulka i szczypior
  • 2-3 ogórki świeże

Sos:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do dużej miski dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do miski z sosem. Możemy ugotować więcej ziemniaków na obiad lub użyć tych, które nam zostały z obiadu.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Dajemy do miski. Na koniec siekamy dymkę ze szczypiorem, dorzucamy do sałatki. 



Całość mieszamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana „raz, dwa” gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz