MAKATKA

niedziela, 2 czerwca 2024

Deser leśny mech z malinami

Deser leśny mech z malinami

Bardzo smaczny i efektowny deser! Popularne ciasto leśny mech tym razem w trochę innej wersji, czyli pokruszone ciasto, lekki krem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz maliny.

Składniki:

ciasto:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • 75 ml oleju
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka M
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia

krem:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

dodatkowo:

  • 200 g malin
  • kilka listków mięty

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto.

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Tak przygotowany szpinak odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Miksujemy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 18 cm lub małej prostokątnej, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 25 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Zdejmujemy z ciasta górną, przypieczoną skórkę, odkładamy ją, a ciasto kruszymy rękami na gruby „piasek”. Rozkruszony biszkopt przekładamy do miski.



Ubijamy krem.

Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.



Składamy deser.

Na dno pucharków wykładamy pokruszone ciasto szpinakowe i warstwę kremu oraz kilka malin. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Przy wykładaniu kremu posługujemy się workiem cukierniczym, to nam ułatwi pracę. Ostatnią warstwą będą maliny. Całość przyozdabiamy listkami mięty.

  Deser gotowy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz