Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową
Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.
Składniki:
ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
pianka budyniowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy-8 g
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
dodatkowo:
- 500 g czereśni
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przyrządzenia:
ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/2 wrzucamy do zamrażarki.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
Pianka
budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę
soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz
cukier waniliowy, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz
wlewamy olej. Teraz całość ubijamy na małych obrotach do
połączenia składników.
Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę. Na piance układamy dość gęsto czereśnie.
Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Placek
wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C
(góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed
podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz