MAKATKA

piątek, 31 maja 2024

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

pianka budyniowa:

  •  4 białka
  •  1 szklanka cukru
  •  1 cukier waniliowy-8 g
  •  2 budynie waniliowe bez cukru
  •  0,5 szklanki oleju
  •  szczypta soli

dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/2 wrzucamy do zamrażarki.



Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.  

Pianka budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość ubijamy na małych obrotach do połączenia składników.

Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.  



Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę.  Na piance układamy dość gęsto czereśnie.



 Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.


Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz