Ciasto Truskawkowe Pole
Ciasto złożone z trzech
warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurtowego i musu
truskawkowego. Warstwy harmonizują ze sobą smakami, uzupełniają
się nawzajem. Ciasto jest w sam raz słodkie i lekkie, pięknie się
prezentuje. Choć lista składników wydaje się długa, Truskawkowe
Pole jest ciastem niedrogim i łatwym do upieczenia.
Składniki:
Biszkopt:
- 3
jajka M
- szczypta
soli
- 8
g cukru wanilinowego
- 120
gram cukru
- 50
g oleju roślinnego (bezwonny)
- 50
ml ciepłej wody
- 120
g mąki
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
budyniowo-jogurtowy:
- 12
g żelatyny
- 80
ml przegotowanej zimnej
- 500
ml mleka
- 100
g cukru
- 1
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego lub 40 g skrobi
kukurydzianej
- 100
g białej czekolady
- 400
g jogurtu greckiego
Mus
truskawkowy:
- 800
g zmiksowanych na pulpę truskawek
- 100
ml wody
- 150
gramów cukru
- sok
z 1 cytryny
- 20
g żelatyny
- 120
ml przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo:
- 200
ml zimnej śmietany 36%
- 8
g cukru wanilinowego
- 6-7
całych truskawek
Sposób
wykonania:
Pieczemy
biszkopt.
Wszystkie
składniki w temperaturze pokojowej.
Forma
do ciast wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzany do temperatury 175 °C.
Do
misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy sól, cukier wanilinowy i
cukier. Ubijamy masę na wysokich obrotach 4-5 minut, aż się
napuszy i zbieleje. Dolewamy olej i wodę. Krótko miksujemy.
Odkładamy mikser. Wsypujemy do masy jajecznej przesianą mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie rózgą, aby nie
zniszczyć puszystej struktury masy jajecznej.
Tak przygotowane
ciasto przelewamy do formy. Uderzamy formą 2-3 razy o blat, uwolnimy
w ten sposób pęcherzyki powietrza, biszkopt będzie miał bardziej
zwartą strukturę i równo wyrośnie.
Wkładamy
ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut (do suchego
patyczka).
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z pieca, studzimy, wyjmujemy z formy i ostrożnie
zdejmujemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt wkładamy z
powrotem do formy do góry spodem Zapinamy rant formy.
Gotujemy
krem budyniowo-jogurtowy.
Żelatynę
zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do
rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do
miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy
z budyniem i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z
ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy
ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W
momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze
„wulkany”gotujemy go jeszcze pół minuty stale mieszając.
Zestawiamy z ognia, dodajemy białą czekoladę, którą rozpuszczamy
w gorącym budyniu. Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę.
Całość doskonale łączymy.
Odstawiamy masę budyniową
do przestudzenia i na koniec wlewamy do niej jogurt grecki. Tak
przygotowany krem przelewamy na biszkopt. Całość wstawiamy do
lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.
Przygotowujemy warstwę
truskawkową.
Żelatynę
zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Pulpę
truskawkową przelewamy do rondelka, dodajemy do niej cukier i sok z
cytryny. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy,
aby trochę ostygła. Na tym etapie dodajemy do truskawek napęczniałą
żelatynę, dokładnie mieszamy i znowu odstawiamy, tym razem do
całkowitego wystudzenia.
Mus
truskawkowy wylewamy na krem łyżką wazową, pomału i wstawiamy
całość do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Przyozdabiamy
ciasto.
Kremówkę
ubijamy z cukrem wanilinowym 2-3 minuty mikserem na najwyższych
obrotach i gotową przekładamy do worka cukierniczego z końcówką
M1. Na cieście zaznaczamy porcje (my zrobiłyśmy to nicią
bawełnianą), nakładamy na zaznaczone porcje rozetki z bitej
śmietany, a na każdą rozetkę połówkę truskawki.
Ciasto
Truskawkowe Pole gotowe!
Nasze
rady:
Do
kremówki możemy dodać łyżeczkę cukru pudru jeśli lubimy ciasta
słodkie.
Ciasto
jest dosyć wysokie i jeżeli mamy blaszkę, w której rant ma
wysokość 6 cm musimy podnieść „burty” za pomocą folii
rantowej. My mamy formę z rantem o wysokości 8 cm i to w zupełności
wystarczyło, folia, którą założyłyśmy była w zasadzie
niepotrzebna.
Ciasto
warto zrobić dzień wcześniej ponieważ mus owocowy wiąże się
dosyć długo, czasami 5 godzin to za mało, ale warto czekać,
ciasto jest przepyszne.