Ciasto Truskawkowe Pole
Ciasto złożone z trzech warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurtowego i musu truskawkowego. Warstwy harmonizują ze sobą smakami, uzupełniają się nawzajem. Ciasto jest w sam raz słodkie i lekkie, pięknie się prezentuje. Choć lista składników wydaje się długa, Truskawkowe Pole jest ciastem niedrogim i łatwym do upieczenia.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka M
- szczypta soli
- 8 g cukru wanilinowego
- 120 gram cukru
- 50 g oleju roślinnego (bezwonny)
- 50 ml ciepłej wody
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo-jogurtowy:
- 12 g żelatyny
- 80 ml przegotowanej zimnej
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego lub 40 g skrobi kukurydzianej
- 100 g białej czekolady
- 400 g jogurtu greckiego
Mus truskawkowy:
- 800 g zmiksowanych na pulpę truskawek
- 100 ml wody
- 150 gramów cukru
- sok z 1 cytryny
- 20 g żelatyny
- 120 ml przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo:
- 200 ml zimnej śmietany 36%
- 8 g cukru wanilinowego
- 6-7 całych truskawek
Sposób wykonania:
Pieczemy biszkopt.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma do ciast wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 175 °C.
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy sól, cukier wanilinowy i cukier. Ubijamy masę na wysokich obrotach 4-5 minut, aż się napuszy i zbieleje. Dolewamy olej i wodę. Krótko miksujemy. Odkładamy mikser. Wsypujemy do masy jajecznej przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie rózgą, aby nie zniszczyć puszystej struktury masy jajecznej.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy. Uderzamy formą 2-3 razy o blat, uwolnimy w ten sposób pęcherzyki powietrza, biszkopt będzie miał bardziej zwartą strukturę i równo wyrośnie.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, studzimy, wyjmujemy z formy i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt wkładamy z powrotem do formy do góry spodem Zapinamy rant formy.
Gotujemy krem budyniowo-jogurtowy.
Żelatynę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniem i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany”gotujemy go jeszcze pół minuty stale mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy białą czekoladę, którą rozpuszczamy w gorącym budyniu. Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość doskonale łączymy.
Odstawiamy masę budyniową do przestudzenia i na koniec wlewamy do niej jogurt grecki. Tak przygotowany krem przelewamy na biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.
Przygotowujemy warstwę truskawkową.
Żelatynę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Pulpę truskawkową przelewamy do rondelka, dodajemy do niej cukier i sok z cytryny. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy, aby trochę ostygła. Na tym etapie dodajemy do truskawek napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy i znowu odstawiamy, tym razem do całkowitego wystudzenia.
Mus truskawkowy wylewamy na krem łyżką wazową, pomału i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Przyozdabiamy ciasto.
Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach i gotową przekładamy do worka cukierniczego z końcówką M1. Na cieście zaznaczamy porcje (my zrobiłyśmy to nicią bawełnianą), nakładamy na zaznaczone porcje rozetki z bitej śmietany, a na każdą rozetkę połówkę truskawki.
Ciasto Truskawkowe Pole gotowe!
Nasze rady:
Do kremówki możemy dodać łyżeczkę cukru pudru jeśli lubimy ciasta słodkie.
Ciasto jest dosyć wysokie i jeżeli mamy blaszkę, w której rant ma wysokość 6 cm musimy podnieść „burty” za pomocą folii rantowej. My mamy formę z rantem o wysokości 8 cm i to w zupełności wystarczyło, folia, którą założyłyśmy była w zasadzie niepotrzebna.
Ciasto warto zrobić dzień wcześniej ponieważ mus owocowy wiąże się dosyć długo, czasami 5 godzin to za mało, ale warto czekać, ciasto jest przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz