Kotlety z kaszy jęczmiennej
Jest to przepis znaleziony w starej, przedwojennej książce kucharskiej naszej babci. Przepis pochodzi z gazety wydawanej w czasie wojny, z działu zatytułowanego:” Doskonałe potrawy na ciężkie czasy”. Kotlety zrobiłyśmy dokładnie wg wskazówek autora, zmniejszyłyśmy jedynie ilość składników. Otrzymałyśmy sześć dużych, chrupiących z wierzchu i pulchnych w środku kotletów, usmażonych szybciutko i bez wysiłku. Kotlety smaczne, godne polecenia.
Składniki:
- 25 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 jajko M
- 1 mała cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody. Ugotowaną kaszę studzimy. Możemy ugotować ją dzień wcześniej i zostawić w lodówce pod przykryciem, aby nie obeschła. Do ugotowanej kaszy dajemy jajko, bułkę tartą oraz podsmażoną na rumiano cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Następnie kładziemy je na tłuszczu rozgrzanym na dużej patelni. Obsmażamy kotlety z obu stron na rumiano.
Kotlety „wojenne” z kaszy jęczmiennej gotowe!
Możemy podać je z frytkami lub ziemniakami z wody i sosem pieczeniowym albo śmietanowym oraz ulubioną surówką. Prosty, tani obiad niskobudżetowy, który polecały nasze babcie w bardzo ciężkich czasach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz